the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Marcelo Sarovic
  6. 2008
  7. Clos House / Marcelo Sarovic + Jeannette Plaut

Clos House / Marcelo Sarovic + Jeannette Plaut

  • 15:00 - 22 September, 2015
Clos House / Marcelo Sarovic + Jeannette Plaut
Clos House / Marcelo Sarovic + Jeannette Plaut, © Antonio Urzúa
© Antonio Urzúa

© Antonio Urzúa © Antonio Urzúa © Antonio Urzúa © Antonio Urzúa + 27

  • Collaborator Architects

    Paul Reid, Paula Henriquez
  • Structural Engineer

    Patricio Bertholet
  • Building Contractor

    Patricio Nuñez
  • More Specs Less Specs
© Antonio Urzúa
© Antonio Urzúa

Text description provided by the architects. Commissioned to design a home on a private golf course, the house is simultaneously an enclosed farm plot, like the French term clos (i.e. organized around a geometric structure that gives it unity and closure), and at the same time an object that is sensitive to the orientation of the sun, views and the horizon.

© Antonio Urzúa
© Antonio Urzúa

The architects chose exposed concrete as the main material, with the idea of expressing the thickness of the slabs using a system of beams that is left confined. From this system arise elements that are separated from the ground and subject the concrete to a plastic dimension that operates from a formal tension.

First Floor Plan
First Floor Plan

From a construction perspective, the work is structured into a system of reinforced concrete walls and slabs where the condition ofclos is determined by the layout of the first-floor walls and the point where they meet the ground. This level contains the shared spaces, while the bedrooms are on the second floor and the basement houses a wine cellar that maintains a consistent temperature throughout the year. A sky light crosses the three levels. 

© Antonio Urzúa
© Antonio Urzúa

Concrete pre-mixed with white pigments was used for all exterior walls to give a more illuminated finish, while the interior surfaces were plastered and painted.   A system of metal formworks with phenolic panels was utilized on the exterior exposed surfaces and metal in the interior. Sheets of treated marine plywood were used for the curved formworks. Recycled wood from large wine barrels, stained with use, was also used.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The lateral spiral staircase that stretches from the basement to the second floor is designed as concrete solids that are perforated and allow directed light to shine through.

© Antonio Urzúa
© Antonio Urzúa

View the complete gallery

About this office
Cite: "Clos House / Marcelo Sarovic + Jeannette Plaut" 22 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773314/casa-clos-marcelo-sarovic-plus-jeannette-plaut/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.