the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Switzerland
  5. Stereo Architektur
  6. 2014
  7. Wooden Structure at Launchlabs / Stereo Architektur

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wooden Structure at Launchlabs / Stereo Architektur

  • 15:00 - 7 September, 2015
Wooden Structure at Launchlabs / Stereo Architektur
Wooden Structure at Launchlabs / Stereo Architektur, © Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

© Lukas Schaffhuser © Lukas Schaffhuser © Lukas Schaffhuser © Lukas Schaffhuser + 15

  • Collaborators

    Jonathan Hermann, Claudio Meletta, Martin Risch
  • Structural Engineering

    Hans-Peter Frei, Frei Ingenieure
  • Carpenter

    Hürzeler Holzbau AG
  • Client

    launchlabs (Schweiz) GmbH
  • More Specs Less Specs
© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

Text description provided by the architects. The main assembly hall of the former Burckhardt machine factory in Basel, Switzerland, has been used as an event space over the years. With a new tenant (launchlabs.ch) the structure is now additionally requested to serve as a multifunctional working environment.

© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

The goal is to create a space, offering countless possibilities – co-working, regular office workstations, areas for casual and cultural activities, workshops – all while still being able to host bigger events. The main intervention consist in the insertion of an autonomous wooden installation – a house within a house.

© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

Amongst others it contains the reception and is therefore situated at the primary entry of the hall. In order to preserve a maximum of flexibility on the ground floor, most of the construction is elevated and suspended on wooden beams, leaving only the wardrobe and a small carped-claded meeting cell downstairs.

Axonometric
Axonometric

Upstairs two meeting spaces, differentiated in size and orientation, form the main body of the construction. On top you can find a deck offering an area for informal meetings, pausing and laid back activities. All being closely under- neath the hall roof, usually only experienced from far.

© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

All of the construction is conceived in one single material: laminated veneer lumber. The expression of the structure results directly from the applied building techniques, all the joinery is visible, the concept understandable.

© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

Different external circumstances influenced the design in interesting ways:
- Because of the main access to the hall being a regular sized door, the whole structure had to be developed as an addition
of prefabricated pieces, small enough to be manipulated by hand and easily assembled on site.
- Since the installation is conceived for an indoor space, the project was liberated from environmental requirements and constraints. Details were invented, mechanisms kept simple and materials raw.

Axonometric
Axonometric

Thus the house within the house gets a strong character, on the one hand adapting to the charms of the existing, on the other hand emancipating itself through its materialization. An element capable of adding to the identity of the location.

© Lukas Schaffhuser
© Lukas Schaffhuser

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wooden Structure at Launchlabs / Stereo Architektur" 07 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773195/wooden-structure-at-launchlabs-stereo-architektur/> ISSN 0719-8884