the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. The Netherlands
  5. Hans van Heeswijk Architects
  6. 2015
  7. Van Gogh Museum's New Entrance / Hans van Heeswijk Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Van Gogh Museum's New Entrance / Hans van Heeswijk Architects

  • 05:00 - 5 September, 2015
Van Gogh Museum's New Entrance / Hans van Heeswijk Architects
Van Gogh Museum's New Entrance / Hans van Heeswijk Architects, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Luuk Kramer © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 35

  • Architects

  • Location

    Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Gerrit Rietveld, Joan van Dillen, Johan van Tricht
  • Renovation Rietveld Building

    Martien van Goor
  • Project Team

    Jasper Druijven, Richard Gouverneur, Stephanie Haumann, Hans van Heeswijk, Rob Hulst, Ronno Stegeman en Boaz van der Wal
  • Area

    15175.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Architect Exhibition Wing

    Kisho Kurokawa
  • Design concept New Entrance Building

    Kisho Kurokawa Architect & Associates
  • Building

    Hans van Heeswijk Architects
  • Contractor

    Central Government Real Estate Agency, The Hague
  • Structural Consultant

    Arcadis Nederland, Rotterdam
  • M&E Consultant

    Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk
  • Building Physics Consultant

    DGMR, The Hague
  • Logistics Consultant

    Theateradvies, Amsterdam
  • Lighting Consultant

    Hans Wolff & Partners
  • Lighting Designers

  • Contractor Glass Constructions

    Octatube, Delft
  • Main Contractor

    Bouwbedrijf Van der Spek, Pijnacker
  • lectrical Installations Contractor

    reedveld en Schröder, Almere
  • Mechanical Installations Contractor

    Kuijpers Installaties, Utrecht
  • Elevators

    Mitsubishi Elevator Europe, VeenendaalTotal
  • More Specs Less Specs
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. The Van Gogh Museum in Amsterdam is one of the Netherlands’ most popular museums. The ever-growing stream of visitors required intelligent solutions for these buildings, which were designed by Rietveld (1973) and Kurokawa (1999). The design consists in broad outlines of a further elaboration of the elliptical wing of the building that Kurokawa had built in Amsterdam in 1999. Kisho Kurokawa Architect and Associates, the firm founded by the late Kisho Kurokawa and designer of the temporary exhibitions wing opened in 1999, prepared the draft design for the new entrance hall. Hans van Heeswijk Architects then elaborated on this to create a solution in which the existing wing and the new structure form a surprising new whole.

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

“Work to move our main entrance to Museumplein has gone very well,” says museum director Axel Rüger. “It has been delivered within the tight eighteen-month deadline, and on budget. The all-glass entrance hall features high- quality structural engineering and systems. There is a spacious, well-lit foyer with cloakrooms and a revamped museum shop. Improved access, better logistics and more space will allow us to give our visitors a much warmer welcome than before. Moreover, this arrangement better suits the upgraded Museumplein – all its cultural institutions now have their entrances facing the square.The transparent building with its state-of-the-art glass structure enriches both the Van Gogh Museum and Museumplein.”

Section
Section

State of the art glass constructions: glass as construction material The new entrance building is the largest glass structure in the Netherlands in which glass fins (beams and mullions) and double glass units are elements of the building ́s main structure. This is a major step forward in the technical innovation of transparent structures and for glass as a structural material. There has never been a longer structural glass fin in the Netherlands: 12 meters. For the overall stability of the roof, the glass fins have been connected to the steel structure. They are working together as one structure.

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

Glass façade, roof and staircase The bent glass façade is composed of cold bent double laminated insulated glass units. This means the rectangular glass panels have been shaped on-site during installation. The total area is approximately 650 sqm. The façade has 20 glass fins which are all unique. The longest façade fin is 9,4 meters.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The glass roof with a total area of approximately 600 sqm has as main geometry a shell under an angle of 16,5 degrees. There are 30 glass roof fins, all unique in length and with an optimized height to accentuate the shape of the curved roof. The longest glass fin in the roof (also the longest structural glass fin in the Netherlands) has a length of 12 meters. The glass staircase is supported by a triple laminated glass arch which transfers the highest loads from the stairs and also stabilizes the staircase. Because of this glass arch, the amount of steel is kept to a minimum and the staircase can be seen as a transparent piece of furniture.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

LED lighting has been integrated inside the glass stair steps. “We ensured that the new entrance hall has become light and spacious with lots of glass. We want to capture the sunny atmosphere, which you see reflected in many paintings of Van Gogh. We developed a unique support structure for the glass roof, which you hardly notice. As you enter, you will wonder: How is that entire glass building supported? And what you experience is light, space, and overview. Clarity is extremely important, maybe the most important; you have to realize that a museum is a public building where every day thousands of visitors, many foreigners also, often come for the first time. You need to provide clarity. The visitors don’t want to miss anything; they need to understand immediately which way to go, how big the museum is and how long they will need to see it. When they feel at home and at ease they will stay longer and love to come back.”
Hans van Heeswijk

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Hans van Heeswijk Architects
Office
Cite: "Van Gogh Museum's New Entrance / Hans van Heeswijk Architects" 05 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772991/van-gogh-museum-hans-van-heeswijk-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ronald Tilleman

凡高博物馆新入口 / Hans van Heeswijk Architects