We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

ZIG ZAG / Möhn + Bouman

ZIG ZAG / Möhn + Bouman

ZIG ZAG / Möhn + Bouman - FacadeZIG ZAG / Möhn + Bouman - Fence, HandrailZIG ZAG / Möhn + Bouman - Chair, Windows, BeamZIG ZAG / Möhn + Bouman - Windows, Garden+ 26

  • Architects: Möhn + Bouman
  • Area Area of this architecture project Area :  4800
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Sarah Blee
ZIG ZAG / Möhn + Bouman - Windows, Fence, Facade, Deck, Beam, Handrail
Courtesy of Möhn + Bouman

Text description provided by the architects. This two-storey, 110-meter long residential centre for people with mental disabilities has been designed in close conjunction with an existing tree structure. The resulting zig-zag- shape visually divides the building in smaller, human-scale areas, thus avoiding the perception of an institution. Slowly rising between the trees, a structure of wooden boardwalks accesses the dwellings on the first floor, providing it with a secondary landscape with a unique quality of its own. Every-group dwelling has its own entrance, with

ZIG ZAG / Möhn + Bouman - Facade
© Sarah Blee

integrated sitting benches marking the transition between outside and inside. They are inviting residents to linger and interact with others, as do the retreating zones inside, featuring moos-clad floors and birch trunks.

ZIG ZAG / Möhn + Bouman - Image 24 of 26
First Floor Plan

The materials of the building are reflecting the rural setting in the wetlands of Holland and are providing the inhabitants with rich sensory experiences. The dark wooden siding of the facades are in strong contrast with the white frames around the windows. Traditionally, due to the cloudy climate, this contrast has been used often to lighten up facades. The gable roofs empasize the association with traditional houses, steering away even further from an intitutional image.

ZIG ZAG / Möhn + Bouman - Table, Countertop
© Sarah Blee

By using wood, natural insulation along with solar cells and ground source heating, the building is fully ecological, technically keeping with its natural architecture.

ZIG ZAG / Möhn + Bouman - Windows
© Sarah Blee

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:2441 Nieuwveen, Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ZIG ZAG / Möhn + Bouman" 30 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772652/zig-zag-mohn-plus-bouman> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.