Natali Building / MMAA

Natali Building / MMAA

Natali Building / MMAA - Image 2 of 27Natali Building / MMAA - Windows, FacadeNatali Building / MMAA - Stairs, Lighting, HandrailNatali Building / MMAA - Stairs, Handrail+ 27

La Spezia, Italy
More SpecsLess Specs
Natali Building / MMAA - Facade, Windows
© Laminam

Text description provided by the architects. The project involves the construction of a new tertiary pole through the urban reorganization of sub-district 8 in the former IP refinery in the north-east of La Spezia.

Natali Building / MMAA - Facade
© Laminam

The main project target is to reuse the non-permeable area, preserving the green frame behind it: the new building is localized in the existing parking area.

Natali Building / MMAA - Image 21 of 27
Site Plan

The four storey building is characterized by a double-facing and take a soft and tapered shape emphasized by the evident bevel angles. It consists of a basement and ground floor where you can watch free pillars supporting the upper floors closed in a more compact volume.

Natali Building / MMAA - Stairs, Handrail
© Roberto Buratta

On the ground floor there are areas with independent access, while the areas for tertiary use are on the upper floors. Externally, the project has a horizontal partition of the facades showing further the string courses.

Natali Building / MMAA - Image 18 of 27
Ground Floor Plan

Within the string courses, which correspond to the three upper floors of the building, the ratio between full and empty (cladding panels and windows) can change over time according to the needs of interior spaces, without affecting the general balance of the whole facade surface.

Natali Building / MMAA - Windows, Stairs, Handrail, Beam
© Roberto Buratta

The Natali building is notable for its finishes and materials of superior quality, in particular in the facade a Laminan gray ceramic coating has been used.

Natali Building / MMAA - Image 16 of 27
© Laminam

Another element that characterizes the Natali Building is the central stairway with a metal structure and glass railings at full height illuminated by a central skylight. The background of the large-scale scenographic is a concrete wall, which is 18 m high approximately and chararacterized by a sequence of horizontal swaying lines  realized with a Reckli matrix rubber.

Natali Building / MMAA - Windows, Facade
© Roberto Buratta

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Via Paolo Emilio Taviani, 52, 19125 La Spezia SP, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Natali Building / MMAA" 30 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772650/natali-building-studio-manfroni-and-associati> ISSN 0719-8884

© Laminam

纳塔利大厦 / Studio Manfroni & Associati

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.