the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Schulberg Demkiw Architects
  6. Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects

Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects

  • 20:00 - 29 August, 2015
Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects
Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 22

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. On an extremely small parcel of land this spacious structure appears as a joinery item, internally integrating concrete, hoop-pine and Tallowwood. This contrast establishes a warm yet polished atmosphere throughout.  The translucent floor to the ground level courtyard creates a light filled flexible work/living space in the basement.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The small site size and close proximity to adjoining properties was a generator for the design. The challenge was to design a spacious, warm, multifunctional home with a full basement to work well a habitable area. This was achieved by integrating four core ideas; materials, volume, light and flexibility.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The core experience of warmth is yielded by the limited palette of rich materials. Crisp detailing enhances their feel and appearance. The material interfaces have been considered, negotiated and mitred at every junction, allowing the volume to present itself as one integral joinery piece.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The buildings skin is stretched horizontally and vertically as raked walls and ceilings. This along with the staircase provides a volumetric spatial connection over all levels. Light wells penetrate through the building providing each room with generous levels of light and external focus. The translucent stair-well assists with light into the basement. To accommodate the clients, two bedrooms are provided and another sleeping quarter can be incorporated in the basement area for guests. In the future this area can be utilised as a master bedroom suite.

Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

02| What contribution does the design make to the lives of the inhabitants? 

Internal courtyards, timber screens and soft landscaping allow our clients enjoy their home providing them with the necessary privacy from their neighbours without compromising on the light, spaciousness and comfort that a young family requires. The three levels are connected via light wells and garden aspects, allowing the outside in and light to fill every space of this home, creating a calm, serene atmosphere perfect for withdrawing or work.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The well-lit bedrooms allow our client’s daughter to utilise the room for longer periods. Similarly, the multi-use basement area affords the inhabitants a peaceful space to relax/withdraw. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

03| What is the relationship of the built form to the context of the project?

The site is hemmed in by adjoining properties on all sides. The adjacent courtyards are respected by the setbacks provided. The overall height was reduced by incorporating the basement for accommodation.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The setbacks have allowed the building to opens itself up to the sky throughout. Whilst the courtyards and other landscaped areas that surround the living spaces, create a spacious and open atmosphere. 

Section
Section

04| Program resolution – how does the functional performance match the clients’ brief?  

The client’s brief was to introduce as much light as possible into all spaces as well as minimizing usage of heating/cooling throughout. This has been achieved by the combination of thermal mass internally and insulation placed externally. The design of spaces and location of windows promote cross-ventilation which is assisted by ceiling fans. Skylights and Floor-lights are introduced to create a combination of striking lighting effects to the ground floor and soft lighting effects into the basement. Borrowed light streams into the basement through the glazing along the stair-well, transforming the space into a flexible multi-use living area.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

05| Integration of allied disciplines – how have the contributions of others, including architects, interior designers, landscape architects, builders and other specialists, helped achieve the outcome?  

The builder’s commitment to excellence is evident throughout with a high level of workmanship in crafting the concrete and timber stairwell, meticulously mitring junctions in the hoop pine lining to the walls/ceilings, expressing the entire house as a single joinery item. The Engineering brief, called for a simple concrete structure without steel & edge beams. The engineer was able to design a concrete structure with the aesthetic intent to express the soffit of the concrete floor slabs. The Landscape Architect designed gardens to introduce an external softness at each level, drawing your attention outwards and up to the sky. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

06| Cost/value outcome – how effective were the decisions related to financial issues?  

We have created an environment that is not experienced in housing on small plots of land. The brief demanded no compromise with regards to the level of finish and attention to detail. The value of which has been demonstrated by market response, where the client has received high unsolicited offers for the property because of its unique nature.

First Floor Plan
First Floor Plan

07| How does this project demonstrate innovation and excellence in terms of environmental sustainability?

Timber materials used throughout have been sourced from sustainable plantations or recycled. Formerly a bridge in Northern NSW; long lengths of Tallowwood were selected to construct the stair-well, external cladding, interior lining-boards and window frames.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Off-form concrete walls and floor are both finish and structure, providing an aesthetic as well as a passive strategy for heating and cooling. The thermal mass of the concrete walls and floors ‘release’ stored heat to the bedrooms above during the night, assisting to average the diurnal temperature changes in the cooler months. Perforated timber panels to windows on the upper floor respect the privacy and amenity of the adjoining properties whilst doubling as shading devices to the bedrooms. Powered Air-Conditioning has only been implemented within the bedrooms. Comfort is achieved throughout the house by ample cross ventilation and ceiling fans. All external walls are lightweight and insulated against heat transference in summer. These passive strategies provide for healthy living which in-turn passes on savings to the occupant in heating/cooling running costs. The water tank located under the driveway have been specified for a larger capacity in order to reduce the burden on the dilapidated storm water infrastructure, providing a contribution to the local community.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Cite: "Beach Ave / Schulberg Demkiw Architects" 29 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772641/beach-ave-schulberg-demkiw-architects/> ISSN 0719-8884