the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Portugal
  5. Ren Pepe Arquitetos
  6. Dental Clinic in Porto / Ren Pepe Arquitetos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Dental Clinic in Porto / Ren Pepe Arquitetos

  • 15:00 - 28 August, 2015
Dental Clinic in Porto / Ren Pepe Arquitetos
Dental Clinic in Porto / Ren Pepe Arquitetos, © Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 32

  • Architects

  • Location

    Porto, Portugal
  • Designer

    Ren Ito, Alessandro Pepe (Ren Pepe Arquitetos)
  • Project coordinator

    Michela Piddiu
  • Design Team

    João Ramos, Cátia Cunha, Marta Machado, Ricardo Leitão
  • Photographs

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. Ren Pepe Arquitetos, founded by a Japanese architect Ren Ito and an Italian architect Alessandro Pepe, transformed an old office to a dental clinic with 5 treatment spaces in the city centre of Porto, Portugal.

Floor Plan
Floor Plan

Plenty of facades with tiles near the project area served as an inspiration for the clinic, which has a concept of typical geometric pattern of tile in the city.  

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The main challenge of the project was to apply the concept inspired by windmill form geometric pattern. This pattern, composed of triangles, was applied in the walls, furniture, and also in illumination and doors.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The triangle patterns on the wall of the clinic are made of three materials, plaster wall, PVC panel and typical Portuguese wool textile known as Burel. The Burel is applied   in the wall with the same pattern, worked as absorbent of noise, odor and dust.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

In the waiting room, the indirect illumination lamps are integrated in the windmill pattern on the wall. The benches in this room were also designed with triangle pattern, applied even to the stitches of the cushions.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

A door with the same pattern screen separates the waiting room and the treatment room. Four of the five treatment spaces are separated by low partition walls and only one space is completely isolated for surgery with an X-Ray system. The low partition walls have illumination on top to avoid the direct radiation of the light to patients during treatments.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

In addition to these rooms, there are a small office, a workshop, a locker room and bathrooms. Originally designed ORIGAMI series illuminations are installed in these rooms.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dental Clinic in Porto / Ren Pepe Arquitetos" 28 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772626/dental-clinic-in-porto-ren-pepe-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.