the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Spain
  5. Tejedor Linares & asociados
  6. 2010
  7. Visitor Center of the Roman Theatre of Malaga / Tejedor Linares & asociados

Visitor Center of the Roman Theatre of Malaga / Tejedor Linares & asociados

  • 11:00 - 26 August, 2015
Visitor Center of the Roman Theatre of Malaga / Tejedor Linares & asociados
Visitor Center of the Roman Theatre of Malaga / Tejedor Linares & asociados, © Fernando Alda
© Fernando Alda

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 21

  • Architects

  • Location

    Calle Alcazabilla, Málaga, Málaga, Spain
  • Architects in Charge

    Tejedor Linares & asociados, Antonio Tejedor Cabrera, Mercedes Linares Gómez del Pulgar
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Collaborators

    Pedro Lobato Vida, Víctor Baztán Cascales, Antonio Alba Molina
  • Promoter

    Consejería de Cultura. Junta de Andalucía
  • Construction

    Hermanos Campano S.L.
  • Drawings

    Tejedor Linares & asociados
  • More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The Roman Theatre of Málaga is a monument protected in the highest category, placed in the hillside of the Spanish-Moorish fortress of the Alcazaba and a few meters of the Customs Palace, which will be soon the big Museum of Malaga. If the conservation and restoration of the Theatre is a central target of this great cultural heritage planning, it is not less important the integration of the remains in the city, in the urban life. The Visitors' Centre is designed like the first step to incorporate definitely the Roman Theatre into the new public space generated in the rear part of the Picasso Museum. This way the Centre is inserted in a big cultural axis that covers the Alcazabilla Street and that passes between the Native House of Picasso, the Alcazaba, the Museum of Malaga and the Picasso Museum. Antiquity and modernity, past and future, are summarized symbolically in less than one kilometer of urban route.  

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Section
Section
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The exempt, light and abstract piece, occupies a side position that does not interfere in the vision of any part of the Theatre, at the same time it tinges its relation with the greater volume buildings of Alcazabilla Street. The Visitors' Center is formed also like access door to the site, like a claim and an attraction point for the visitor.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

From the point of view of the buildings’ appearance the basic materials are two: flat panels based on thermosetting resins finished in wood that wraps the fronts, the covering and the access ramp to the Theatre, a material chosen to give a lightness appearance to the box; and serigraphic glass that establishes a direct and unique relation with the archaeological remains, being at the same time a window for its contemplation and its reflection tinged by the colour. In the Inside, that will receive shortly the museum exhibition, the floor is of iroko wood planks. In the exterior, the containment wall of coloured concrete and the cream coloured limestone, integrate perfectly into the soil shade of the remains of the Theatre, of the hillside and of the walls of the Alcazaba.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Site Plan
Site Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The appearance of lightness and autonomy of the box that seems to fly over the archaeological level is reinforced by the use of the serigraphic glass with the Lex Flavia Malacitana, a bronze tablet that gathers the laws of the Roman municipality of Malaca in the last first century, and by the use of wood that will provide a certain provisional nature. The Latin text, out of the context of its original support in bronze, turns into a texture, into an enigmatic background that blurs the presence of the box. But at the same time, without falling in the advertising excess, the glass front aspires to be a call to the visitor to know better an extraordinary emergent cultural heritage. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tejedor Linares & asociados
Office
Cite: "Visitor Center of the Roman Theatre of Malaga / Tejedor Linares & asociados" 26 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772508/visitor-center-of-the-roman-theatre-of-malaga-tejedor-linares-and-asociados/> ISSN 0719-8884