the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. Pardo Tapia Arquitectos
  6. 2014
  7. University Hospital of Valladolid / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata

University Hospital of Valladolid / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata

  • 15:00 - 26 August, 2015
University Hospital of Valladolid / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata
University Hospital of Valladolid / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata, © Jesus Granada
© Jesus Granada

© Jesus Granada Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos © Jesus Granada © Jesus Granada + 26

  • Construction

    SACYR + RIOVENA + NUCLEO S.A.
  • Basic Project and Site Management

    UTE HCUV, Salvador Mata & Asociados, Bernardo García Tapia, Fernando Pardo Calvo
  • Collaborators

    Stefano Presi
  • Architects Partners

    Stefano Presi, Myriam Vizcaíno Bassi, Javier Encinas Hernández, Beatriz san José Muñoz, Eduardo García García, Stefania Albiero, Stefania Augliera, Elena Castillo Viguri
  • Management Team of Execution

    Pedro Montes Barbero, Tomás Rodríguez Diente, José Ramón Galache Hernández
  • More Specs Less Specs
© Jesus Granada
© Jesus Granada

Text description provided by the architects. The adopted solution starts from the determining presence of a preexistent building, marked by the hospitable architecture of the seventies: a great complex massively implanted with a monolithic scale, identified unequivocally as a typical sanitary endowment in the city. In spite of its " not nice " image, the building grants an architectural personality that needs to be valued.

Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos
Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos

This implantation also produces problems of continuity with the surrounding street network, as well as vicinity problems with other endowments or historical buildings as the Universitary ones.

Site Plan
Site Plan

This situation repeats itself in the interior organization of the building, marked by successive small reforms that do not include the intentions and the global vision of a needed Master Plan.

© Jesus Granada
© Jesus Granada

Thus, the adopted solution raises the reform of the existing building and the extension of the same one by the construction of a series of low height buildings, placed on the available spaces in order to organize the functional plan and to compose a new architectural set joined with the city.

© Jesus Granada
© Jesus Granada

There is projected a fragmented architecture connected to the existing building by using galleries of  parallel connection. Several volumes of four heights on low solve the traffic between the monolithic scale of the existing building to the urban scale of the new set.

© Jesus Granada
© Jesus Granada

These new buildings are articulated by several light courtyards, proposing a regular structure that allows future additions or extensions with maximum flexibility. Also the distribution of functional areas are arranged in the logic of growth and possible interconnections with new services.

Section
Section

The internal organization of the proposed hospital is based on the interrelationships between the different services. The vertical compatibility is based on communication cores (that we call "shuttles) departing from the level assigned to the new pedestrian stratum, and the horizontal compatibility is established following the continuity relations to the same level.

© Jesus Granada
© Jesus Granada

The new heights are integrated with the environment, reducing visual impacts and providing a new quality to the urban landscape. The old surface of the parking placed on the back of the hospital turns into a partially elevated square, providing a new front to the complex towards the street and solving the diverse accesses that a hospital needs. The link between the new square with the rest of the city is based on a geometrical topography system that receive some of these new accesses.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pardo Tapia Arquitectos
Office
Salvador Mata
Office
Cite: "University Hospital of Valladolid / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata" 26 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772445/hospital-clinico-universitario-de-valladolid-pardo-tapia-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Jesus Granada

巴利亚多利德大学医院 / Pardo Tapia Arquitectos + Salvador Mata