We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Vilela School / CNLL

Vilela School / CNLL

© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG© Fernando Guerra |  FG+SG+ 22

Goães, Portugal
  • Architects: CNLL
  • Area Area of this architecture project Area:  3597
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs Photographs:  Fernando Guerra | FG+SG
  • Architecture’s Coordination:Nuno Lacerda Lopes
  • Architecture Colaborations:CNLL, Márcia Areal, Vanessa Tavares, Hélder Lopes
  • Specialties:CNLL, IPC, Ac + Coger
  • 3 D Simulations:CNLL
  • Model:CNLL
  • Client:Câmara Municipal de Paredes
  • Lot Area:10.440 m2
  • City:Goães
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Standing on a promontory, with a unique view of its surroundings, is the Vilela school. Like a tem­ple, this building has a strong presence in the built environment, giving it structure and a point of reference.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Given the location and its prominence in the landscape, the design of this school was influenced by a desire for transparency. It was therefore designed as a glass body that is dominated by a sinu­ous roof, which simultaneously unifies, integrates and characterises the entire structure.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

With its strikingly dramatic design, this school represents the search for a degree of de-material­isation of the structure. This is achieved through the use of glass, which creates a flexible, almost graphic line of light and shadow that typifies the entire façade of this school.

Section
Section

It has its own language that veers away from a need for consensus and passiveness. The aim is to achieve a school that stands out, an active space that is open to participation and change, thus stimulating, developing abilities and awakening feelings. It is a flexible space, open to the local community and their future appropriation of it.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paredes, 4720 Goães, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vilela School / CNLL" 24 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772363/vilela-school-cnll> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Guerra |  FG+SG

魏莱拉学校 / CNLL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.