All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Moloney Architects
  6. 2015
  7. Invermay House / Moloney Architects

Invermay House / Moloney Architects

  • 20:00 - 20 August, 2015
Invermay House / Moloney Architects
Invermay House / Moloney Architects, © Michael Kai
© Michael Kai

© Michael Kai © Michael Kai © Michael Kai © Michael Kai + 35

© Michael Kai
© Michael Kai

Text description provided by the architects. Invermay House is a home for a family of six in a small town just outside of Ballarat, Victoria. The site has a great view over the regional city, but existing vegetation hid the view from the ground floor level of the house site.

© Michael Kai
© Michael Kai

Both the clients and the architects wanted to locate the living spaces on the ground floor to allow the space to connect with the surrounding landscape. Cantilevering part of the house allowed us to maintain this landscape connection, but at the same time extended outwards to capture the view. 

© Michael Kai
© Michael Kai
Floor Plan
Floor Plan
© Michael Kai
© Michael Kai

The form is a simple rectangular box that has been split into interlocking forms. The clients are a close family so we felt it was important for the internal spaces of the house to feel open and connected. This openness assists communication and ventilation - with operable skylights allowing warm air to exit through the roof in summer.

© Michael Kai
© Michael Kai

By grouping windows horizontally and vertically, the facade composition references the internal spatial arrangements. The external materials were chosen to reflect the colours of the surrounding bush and compliment the rawness of the rocky landscape. The house is located in a bushfire prone area which dictated the use of naturally fire resistant timbers (Spotted Gum cladding and Blackbutt for the window frames & batten shade screens). The house uses off-form concrete wall and split face concrete block as a way of anchoring the mass to the hillside. This heaviness provides contrast to the timber and glass elements making them seem lighter in comparison.

© Michael Kai
© Michael Kai

View the complete gallery

About this office
Cite: "Invermay House / Moloney Architects" 20 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772149/invermay-house-moloney-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.