the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. Rubio Bilbao Arquitectos
  6. 2015
  7. Bank Office / Rubio Bilbao Arquitectos

Bank Office / Rubio Bilbao Arquitectos

  • 05:00 - 18 August, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Bank Office / Rubio Bilbao Arquitectos
Bank Office / Rubio Bilbao Arquitectos, © Kike Llamas
© Kike Llamas

© Kike Llamas © Kike Llamas © Kike Llamas © Kike Llamas + 18

  • Client

    ARQUIA BANCA
  • Contractor

    Construcciones Emilio Cueto
  • Building Services

    A6 Ingeniería/ Adober
  • Furniture

    Nozal
  • Lighting

    Lux Gijón
  • More Specs Less Specs
© Kike Llamas
© Kike Llamas

Text description provided by the architects. The design of this bank office located in the center of Gijon is the work of architects Izaskun Bilbao del Olmo and Miguel Rubio Alvarez (Rubio Bilbao Architects). The project won the competition organized by the entity to which more than 70 proposals were submitted to lead the design of the new offices of Arquia Banca.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

"The unique design has always been one of the distinctive elements of this entity. Each office is different, and that makes all the difference to the standardization of the sector. "Mariano Muixí, CEO Arquia Banca.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground floor is part of a 1895 building with urban protection that prevents any type of alteration in the existing openings and color. For this reason the project was conceived as an independent facade and inner object visible through it.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

The program is organized concentrically, generating overlapping areas according to their character: Public, private and confidential. The height available has allowed the use of vertical space, putting in a higher level of the program and producing height changes according to the program.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

Behind the facade gives way to a spacious, bright area with neutral materials, that gives prominence to the service area: A smaller environment with more privacy and warm materials, which integrates a central core only accessible by staff. This core at two levels works great as a brown wooden cabinet that encloses facilities and rooms for staff use only. On the lower level a toilet, a utility room and administrative office is located. The upper level is configured as an open corridor surrounding the central core, used as archive and HVAC facilities.

Model
Model

The suspended lattice fulfills the dual function of boundary and visual filter for the upper level. The chestnut wood is the main material in this project, providing warmth and closeness as a corporate identity.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

The HVAC has been integrated into the core so that the components of diffusion and air return are part of the woodwork.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bank Office / Rubio Bilbao Arquitectos" [Oficina Bancaria / Rubio Bilbao Arquitectos] 18 Aug 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/771966/bank-office-rubio-bilbao-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Kike Llamas

西班牙Arquia银行大厦 / Rubio Bilbao Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.