We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

SAVA / Original Vision

SAVA / Original Vision

© Andrew Loiterton© Andrew Loiterton© Andrew Loiterton© Andrew Loiterton+ 25

  • Project Architect:Adrian McCarroll, Stephen Gorton, Jamie Jamieson
  • Developer:Avila Capital Advisors Ltd
  • Quantity Surveyor:Bob Boulter
  • Text:Adrian McCarroll
  • Site Area:20,858.0sqm
  • Enclosed Area:4,424m2
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Andrew Loiterton
© Andrew Loiterton

Text description provided by the architects. The client’s brief was to create a Development of luxury family villas on a prime beach front plot of land on the west coast of Phang Nga province at the southern end of Thailand. The houses were to be open and spacious with extensive decks, terraces and lawns.

© Andrew Loiterton
© Andrew Loiterton

Sava is located on the beautiful Natai Beach on the west coast of Phang Nga province in Thailand. At a latitude of 8° north, the development enjoys a tropical monsoon climate with wet south-westerlies from April to November and dry north-east winds for the remainder of the year. These near constant breezes are the driving force behind the open living spaces, where the monsoon winds naturally cool by drawing air through the houses. Regulation set-backs have benefited the front villas as there are large lawn areas between the pools and terraces and the sandy beach.

Floor Plan
Floor Plan

Sava has been built on a green field site 10 minutes by car to the nearest village with no other buildings within its vicinity. Notwithstanding this isolation, the design has used materials that whilst being modern in their usage, have referenced the local vernacular. This has softened the aesthetic of the villa designs making them a very comfortable and contemporary.

© Andrew Loiterton
© Andrew Loiterton

The houses sits very comfortably on this essentially flat site with the front villas having activities focused around the swimming pool which is set-back from the beach making it unobtrusive from the waterfront. The houses at the rear of the site are elevated to allow clear views of the Andaman sea.

© Andrew Loiterton
© Andrew Loiterton

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "SAVA / Original Vision" 18 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771852/sava-original-vision> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.