We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Loft Transformation / Studio Appelo

Loft Transformation / Studio Appelo

© Matthieu van Ek© Matthieu van Ek© Matthieu van Ek© Matthieu van Ek+ 20

  • Architects: Studio Appelo
  • Area Area of this architecture project Area:  115 Area:  115
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015 Year:  2015
  • Photographs photographs:  Matthieu van EkPhotographs:  Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek

Text description provided by the architects. Located in the eastern part of the old city center of Amsterdam, two old overhead doors used to hide an almost square space with a courtyard in the back. This “Eastern Islands” neighborhood has a rich history of old shipping wharfs on the waters' edge, and which today still retains a warm village-like character.

New Lay out
New Lay out

The conversion from car-garage to a family living space, makes an innovative use of this industrial plot. An open floor plan creates a modern Y-shaped living area, with sympathy to the heritage of the original building.

© Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek

The plot is divided into three zones: kitchen, living & library, and the children's living areas. The kitchen and living spaces are located on the lighter, busier street side of the house, while the children and adjacent bedrooms are in the more private space at the rear.

© Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek

The peaceful courtyard at the rear provides a welcome retreat from city life, which is easily accessed through glass doors. 

© Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek

In addition to the spatial principle, the limited budget was an important part of the design process. Most of the construction elements added have been smartly designed to allow resources to be concentrated on the kitchen and new facades.

© Matthieu van Ek
© Matthieu van Ek

Result is a kitchen which is dominated by a six meter long marble work-top, together with a total of ninety original steel “blass grune” window frames. Untreated concrete floors, textured plaster work and steel door and window frames provide a sympathetic reference to the industrial history of this now modern living space.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hoogte Kadijk, 1018 Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Loft Transformation / Studio Appelo" 14 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771788/loft-transformation-studio-appelo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.