the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. CaSA
  6. 2015
  7. Tyche Apartment / CaSA + Margherita Serboli

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Tyche Apartment / CaSA + Margherita Serboli

  • 03:00 - 11 August, 2015
Tyche Apartment / CaSA + Margherita Serboli
Tyche Apartment / CaSA + Margherita Serboli, © Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

© Roberto Ruiz © Roberto Ruiz © Roberto Ruiz © Roberto Ruiz + 24

  • Architects

  • Location

    Barcelona–El Prat Airport (BCN), 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Andrea Serboli, Matteo Colombo for CaSA, Margherita Serboli
  • Builder

  • Area

    97.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Text description provided by the architects. The property occupies an art nouveau building of the Eixample district of Barcelona and was fully renovated by CaSA and Margherita Serboli to become the holiday apartment for an Italian family.
The original layout wasted considerable space and was poorly orientated. Its longitudinal distribution, forced by the transversal bearing walls, resulted in many densely separated small spaces, spared along a long corridor that isolated the two ends of the apartment.

Detail
Detail

The project is the result of a collaboration between CaSA and Architect Margherita Serboli.
The clientʼs brief was used a guideline: their wish was to have three double bedrooms and a home that would highlight and underline the early 1900 detailing of the building, through a design that using a contemporary language.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Spaces and Light

The natural light – as usual a fundamental project theme – brought the architects to the complete renovation of the existing arrangement of spaces.
The three bearing walls that previously compressed the fractured layout have been transformed into transversal axes around which the space is organized into different areas.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The first of these axes corresponds to the hall, and it organizes the continuous space between the wide living space and the open kitchen that now occupies the area that was previously a bedroom. A widest day area has been created by opening part of the old corridor to the kitchen-living area, and by doing so allowing the light to flood in, through the dense pattern of treetops.

Floor Plan
Floor Plan

The block that embodies the two minor bedrooms grows around the second axe. This light pink coloured volume separates the day area from the area ad the inner end of the property, which became the suite.
This master bedroom, previously occupied by kitchen and a studio, forms an open space of almost 20sqm, which includes the bathroom that is separated by a change of floor level. This solution allows making the most of the light coming from the great original window frame that occupies almost all the wall facing the inner courtyard.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

Colors and Materials

The clientʼs will to retrieve the art nouveau essence has led the project to the restoration of original features while adding new components that could sustain the same language without betraying his own contemporaneity. For this purpose some of the original features have been rescued, like the original windows woodwork, or the Catalan vaults, previously hidden behind a false ceiling that now expose their original terracotta finish, typical of the buildingʼs period
.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

The hydraulic tile represents a typical element of this kind of early twentieth century dwelling; It was the customerʼs wish to reintroduce them in this project. The architects have expressly designed a hydraulic tile, using a current format as the hexagonal and contemporary colors.

The palette of materials and colors creates a dialogue thatʼs always different, punctuated by the two volumes that define the project, one in pink paint, the other clad in wood.
 

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

As for the furniture project, customers have asked for pieces that would be a consistent with the fresh colour palette, to reaffirm the holiday vocation of the property.
White metal elements and pastel colours were picked, along with a few grey objects, to emphasize even more colours and give life to the environment.

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz

An antique bevelled mirror found in the apartment and an old radio record-player furniture add the human "lived-in" touch to the very contemporary furniture, dissolving it in a warmer atmosphere.
Large paintings by Piero Serboli dominate the living space and the suite, offering a Mediterranean and colourful imagery. 

© Roberto Ruiz
© Roberto Ruiz
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tyche Apartment / CaSA + Margherita Serboli" 11 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771501/tyche-apartment-casa-plus-margherita-serboli/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments