the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. FELT
  6. 2014
  7. Puinhuis / FELT

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Puinhuis / FELT

  • 02:00 - 11 August, 2015
Puinhuis / FELT
Puinhuis / FELT, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Courtesy of FELT Courtesy of FELT Courtesy of FELT © Filip Dujardin + 15

  • Architects

  • Location

    Ghent, Belgium
  • Design Team

    Jasper Stevens (FELT) with 360 architecten
  • Consultants

    LIME, Robuust
  • Area

    550.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. At the outskirts of the quaint Belgian city of Ghent we encounter an idiosyncratic renovation of a classic Flemish townhouse.

Courtesy of FELT
Courtesy of FELT

The original building was wrapped within a new envelope, delineating the new volume. Carrying three facades, the building is situated on the end of a row of houses. This unique position provides the dwelling three different opportunities of sunlight, a 270° panoramic view and its very own secret garden. The frontal façade is an iteration of the adjacent classical rhythm and white stucco. In contrast the lateral façade is highly specific, suiting its role as the corner piece of the street.  The shape still refers to the blank façade of the old building but the wooden vertical cladding and a series of seemingly randomly arranged square windows clearly mark its singularity.

Courtesy of FELT
Courtesy of FELT

A jigsaw of dwelling types can be found within the volume. In the old building three studios are organized around a staircase which leads to the street. While the extension is taken in by the family house and entered through a separate entrance from the side. The ground floor is reserved for a garage, the hall and an office opening up to the harmoniously designed stone garden. The full width and depth of the first floor is occupied by the living room and flanked by a spacious terrace on the South side. The second floor houses the bedrooms, whereas the top floor is conceived as a kind of “crow's nest”. A versatile space that could serve as workshop, guestroom or private sanctuary containing a small outside space  where one can enjoy the magnificent view of the nearby river and marvel at the gloaming sundown.

Plans
Plans
Axon
Axon

The whole renovation is coined within the concept of “sustainable living”. At the current moment this means a design for  lifelong living, indicating a complete wheelchair accessibility, the presence  of an elevator and adjustable sanitation. On the longer term this would translate to a phase-oriented architecture that allows the hybrid building to make new annexations and divisions within. Throughout time, the building can be adjusted according to the present household composition. For instance, the main floor could be rented out as a doctors practice or the “crow's nest” could be added to the top studio creating a luxury penthouse.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The design assignment was not limited to the sole building, but encompassed the landscaping of the garden and the complete interior design. The architects even tailored some of the furniture for the project, echoing the same clear-cut decisions made throughout the design process of renovation.

Courtesy of FELT
Courtesy of FELT
Cite: "Puinhuis / FELT" 11 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771498/puinhuis-felt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments