the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Brazil
  5. Gustavo Penna
  6. 2015
  7. Serra Dourada Club - Alphaville / Gustavo Penna

Serra Dourada Club - Alphaville / Gustavo Penna

  • 09:00 - 8 August, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Serra Dourada Club - Alphaville / Gustavo Penna
Serra Dourada Club - Alphaville / Gustavo Penna, © Jomar Bragança
© Jomar Bragança

© Jomar Bragança © Jomar Bragança © Jomar Bragança © Jomar Bragança + 25

  • Architects

  • Location

    MG-010, Km 21,5, Vespasiano - MG, 33200-000, Brasil
  • Project Architect

    Gustavo Penna
  • Project Area

    1077.35 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

Text description provided by the architects. The proposed intervention in Alphaville Country Farm sets a respectful relationship with many original features of the property and gives a unique character to the place. It seeks to insert the new buildings, minimizing interventions in topography and preserving as much existing vegetation. The club is located on the existing plateau, which was formerly the barn. Maintaining the existing lines of trees, we create through this landscape a natural barrier against heat from the east and west. Sports courts and the soccer field are at the same elevation as the place of deployment of the flag of the club and are part of the topography through gentle slopes and small landfills.

Planta de Piso -  Clube Site Plan Cobertura - Clube Seção AA + Elevação + 25

The functional organization of the pavilion is made linearly, with parking, service areas, pedestrian and vehicle access at one end which are connected with the rest of the club through circulations. Large spans define the character of some areas such as the Reception, Games Room, Spa, Fitness. In some places, like in the locker room and sauna, the high ceiling allows the creation of raised floors for water tanks and equipment.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

These spaces are also connected to the terrace of the pools through circulation. Creating an open space allows views of forest and permanent preservation areas from different parts of the club. A wooden deck, connected to the terrace and the pool terrace, is adjusted to the topography at different levels, covering several "Jabuticabeiras" already in place. This creates an open space, at the ideal shade for parents to relax while their children play in the adjacent playground.

Cortes AA e BB
Cortes AA e BB

An outdoor courtyard creates a pleasant atmosphere for sports and makes the transition to the Gourmet area, more secluded, to extend through a wooden deck near the lake.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

Metal structure was the choice for the club pavilion, because it can cover large spans with structural parts of small dimensions, allowing, without further interference, the use of glass walls. The roof is made of thermo-acoustic metal tiles, clad in wooden slats on the bottom and wooden rulers at the top. This cladding extends to the inner walls of the spaces with higher ceilings, now with internal glass enclosures, allowing transparency and formal unity between the different elements.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança
© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Serra Dourada Club - Alphaville / Gustavo Penna" [Clube Serra Dourada - Alphaville / Gustavo Penna] 08 Aug 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/771454/serra-dourada-club-alphaville-gustavo-penna/> ISSN 0719-8884
© Jomar Bragança

位于高原的俱乐部 / Gustavo Penna

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.