the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. South Korea
  5. Archihood WXY
  6. 2015
  7. Gap House / Archihood WXY

Gap House / Archihood WXY

  • 19:00 - 6 August, 2015
Gap House / Archihood WXY
Gap House / Archihood WXY, Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

Courtesy of Woohyun Kang Courtesy of Woohyun Kang Courtesy of Woohyun Kang Courtesy of Woohyun Kang + 36

  • Architects

  • Location

    Bokjeong-dong, Sujeong-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, South Korea
  • Architects in Charge

    Woohyun Kang, Youngjin Kang
  • Area

    596.0 sqm
  • Project Year

    2015
Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

“There is a small gap which arises between the house and the village. It fills ‘the gap’in between its people”

Section 1
Section 1

The project is located in Bokjeong-dong, South Korea. Being an area that has a couple of universities nearby, a demand for student studio-type accommodations have significantly risen in the past years. Being contiguous with Seoul, the office working, white-collared demographic has also joined the frenzy and has been a factor in the demand for residential units as well. Because of this, the area has become very crowded with multi-dwelling units, studios and student accommodations.

Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

The typical character of high density residential areas in the capital such as the monotonous and generic looking units – which were designed for maximum profit and efficiency of space has left residents with living spaces that were poorly designed to support the ideal lifestyle and routine.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The concept of the Gap house is to support new life style of the young, single demographic household by sharing common spaces such as the living room, kitchen, and dining area. Archihood WXY focused on a design that creates a balance between the common and private spaces deeply considering the ‘share house’ amenity. The balance is coordinated by the outdoor space which is defined to ’The Gap’ – a design which helps bring in nature to the residents and encourage interaction and mingling amongst housemates.

Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

One large sized ‘Gap’ is a courtyard - a sharing open space through easily accessible pilotis. The front and rear façade get advantage of air ventilation and natural sunlight from the south through ‘the Gap’. The courtyard is originally inspired by a low wooden bench with deep, green shade under Korean zelkova where villagers used to gather. There also become a sense of place where people who walk the ally like to stop by and sit to break and talk each other.

Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

The smaller scaled ‘Gap’ represents the balconies of the six units. Designed to open up to the outdoor & courtyard, residents can feel nature and communicate with the neighbors. Typically, balconies placed in front of the house have caused serious privacy issues because of very close distance from neighbor. To prevent this, balconies are designed to be more linear in shape and are placed deep inside each of the units to keep onlookers from outside from looking in.

Fourth Floor Plan
Fourth Floor Plan

The courtyard makes this possible to design. In addition, each floor balcony is laid-out in a crisscross pattern to further enhance the privacy between floors.

Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

The Gap house invites people who like to breath and enjoy peace of mind by escaping from their busy and complicated city life.

Courtesy of Woohyun Kang
Courtesy of Woohyun Kang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gap House / Archihood WXY" 06 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771429/gap-house-archihood-wxy/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Woohyun Kang

Gap House住宅 / Archihood WXY