the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Studio Odile Decq
  6. 2015
  7. Saint-Ange Residency / Studio Odile Decq

Saint-Ange Residency / Studio Odile Decq

  • 05:00 - 6 August, 2015
Saint-Ange Residency / Studio Odile Decq
Saint-Ange Residency / Studio Odile Decq, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 21

  • Structure Studies

  • Fluids

    AXESS
  • General Contractor

    SEMA
  • Urbanism

    Jocelyne Icart
  • Structural Work

    SORAETEC
  • Structure Contractor

    BOIS CONSEIL
  • Carpentry

    Mr JOLY BOIS
  • Electricity

    EDMI
  • Plumbing

    EDMI
  • More Specs Less Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The placement of the Saint-Ange Residency, on the lower side of the plateau of Tour Saint-Ange’s park, beyond the vegetable garden, under the trees and on the slope leading toward the Grenoble’s golf course - was definitively a challenge.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The site is beautiful for its unobstructed view on Grenoble’s valley, but difficult for its hard and narrow slope.

Section
Section

This is why, when discovering the site, and despite all the difficulties, creating a view overlooking the entire valley became the dominant idea. A belvedere became the evident solution: to see as much of the valley as pos- sible by going above the trees, but without ever having a reverse view in order to protect the intimacy of the Tour Saint-Ange and its park.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The studio was therefore thought of as a kind of tower on 3 different levels that twist to reach the view beyond the valley.

Section
Section

This is monolithic architecture, a silent piece of art, made entirely from wood, with a natural finish on the inside and a black asphalt finish on the outside. During the daytime, multiple openings on the facade allow the light to pour into the living rooms, the studio and the two levels above - from 3 different directions (except from the north side facing the Tour Saint-Ange).

© Roland Halbe
© Roland Halbe

At night, the wood blinds treated with the exact same finish as the facade hide the windows and allow the monolith to become all black and quiet once again.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Cite: "Saint-Ange Residency / Studio Odile Decq" 06 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771371/saint-ange-residency-studio-odile-decq/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Roland Halbe

Saint-Ange 住宅 / Studio Odile Decq