the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. designband YOAP architects
  6. 2015
  7. Guesthouse Mungzip + Padori Private Residence / designband YOAP architects

Guesthouse Mungzip + Padori Private Residence / designband YOAP architects

  • 20:00 - 4 August, 2015
Guesthouse Mungzip + Padori Private Residence / designband YOAP architects
Guesthouse Mungzip + Padori Private Residence / designband YOAP architects, © Shin Do Keun
© Shin Do Keun

© Shin Do Keun © Shin Do Keun © Shin Do Keun + 45

    • Construction Team

      Song Dong-sun / Mangchisori
    • Structure Engineering

      Yongwoo engineering + Mangchisori
    • Building Equipment

      Jungyeon engineering
    • Civil Engineering

      Woosung engineering
    • Logo & Signage

      Hyuneun Shin + designband YOAP
    • More Specs Less Specs
    © Shin Do Keun
    © Shin Do Keun

    Text description provided by the architects. On early 2014, a client visited the office.  She was on her early 30s, married 2 years ago, and has never lived outside Seoul.  She was planning exodus from vicious circle of debt. (Many newly married couple of Seoul begin with small house of high monthly rent, and move to a bigger house after having baby.  This means that the amount of debt grows dramatically before the couple's paying back the money.)  To make a shift from the vicious circle to the virtuous one, she and her husband decided to start a rural life with her single mother.

    © Shin Do Keun
    © Shin Do Keun

    Luckily, she could buy a small estate near seaside town from her relative.  The town has a beautiful name 'Sowon-myeon Padori' (meas 'wish' and 'wave' in Korean), and she wanted her house and a small guesthouse for dog lovers there.  All through her life, the client always has been with her dogs, but she often had trouble with finding good stay for her and her dogs while traveling.  She dreamed a small but comfortable place for all the dog lovers.  The beautiful location, her decision to break a social convention, and a unique program of 'special guesthouse for dog lovers', all these conditions fascinated the architects, and the project went fast.  The architects presented the name of the guesthouse Mungzip (means the Bow-wow house in Korean) and also suggested a side project making the dog house as well.

    Floor Plan
    Floor Plan

    The main program of 'the guesthouse for both dogs and travelers' asked a playground for the guests. However, the site was on the sloppy ground, and naturally, the main task was how to make flat playground and making a good combination among the guesthouse, private residence, and the playground.  After a series of meeting with the client, the suggestion of making a slight sloppy playground above a stonework wall was selected.  The client happily agreed on putting budgets on the wall for making better environment for the dogs.  However, the total budget was fixed, and the guesthouse and the private residence were suggested to be in one body.  The guesthouse took the ground floor along the playground, and the private home was to be stacked above

    © Shin Do Keun
    © Shin Do Keun

    The next task was keeping privacy between the guesthouse and the private house. The private house was split into two masses of the married couple and her mother, and the axis was rotated and the masses were shifted aside. This minimized the overlapped volume of each program, and naturally lessens the noise problem.  The small overlapped parts were assigned to the common area of each floor.

    Section
    Section

    The architects considered a few details for the guests and their dogs.  For safety, the fence at the edge of the playground was made only with vertical members to prevent dogs climbing over.  Every room and common kitchen faces the playground and has direct separate access.  This helps dogs freely walk around the playground and the rooms.  The tile finish of each room also helps dogs easily go into the room without having their feet cleaned.  Every window hits the floor to give eyelevel view to the dogs. 

    © Shin Do Keun
    © Shin Do Keun
    Cite: "Guesthouse Mungzip + Padori Private Residence / designband YOAP architects" 04 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771299/guesthouse-mungzip-plus-padori-private-residence-designband-yoap-architects/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments