the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. South Korea
  5. studio_GAON
  6. 2014
  7. Mise en Abyme / Studio GAON

Mise en Abyme / Studio GAON

  • 19:00 - 3 August, 2015
Mise en Abyme / Studio GAON
Mise en Abyme / Studio GAON, © Young chae Park
© Young chae Park

© Young chae Park © Young chae Park © Young chae Park © Young chae Park + 38

  • Architects

  • Location

    Gangnam-gu, Seoul, South Korea
  • Architects in Charge

    Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh
  • Area

    176.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Project Team

    Sangwoo Yi, Minjung Choi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon Moon, Sunmin Park
  • Construction

    Yeziin Construction
  • Supervision

    studio_GAON
  • Translation

    Joowon Moon
  • More Specs Less Specs
© Young chae Park
© Young chae Park

Text description provided by the architects. Endless deep space is formed when you stand between two mirrors facing each other. This phenomenon is called ‘mise en abyme’, where frames repeat in a frame, producing an infinite reproduction of repeated image.

© Young chae Park
© Young chae Park

A project named ‘mise en abyme’ is built in Nonhyeon-dong, Gangnam, Seoul, where the context of the city is in constant change. The cube we made has frames continually overlapping inside to make spaces superimposed. The reason we constructed frames was to filter the surrounding environment, which changes fast in unforeseeable manner. Another reason was the occupation of the owner: being a photographer, who looks the world through a frame all day.

Cross Section 1
Cross Section 1

Nonhyun-dong, the site of this building, went through rapid urbanization process. It was only 40 years ago that the land used to be inclined agricultural area before urbanization, but now, there are rectangular blocks with houses on the steep land. Following the routine gentrification, the price of land has increased, replacing the residential houses with commercial buildings.

© Young chae Park
© Young chae Park

Like an insect metamorphosed, the character of the land changes rapidly in this area.

As a time-lapsed camera would show gradual changes of the surrounding area into recognizable manner, the frames of the building would keep observing the city through various size and orientation.

© Young chae Park
© Young chae Park

Neighborhoods surrounding four sides of the land are being changed hastily; clustered houses and commercial buildings are jumbled up with different facades. The vertical level of each corner of the site is different, inclining to each south side and east side. This condition limited the expression of the building and influenced the composition of the basement.

© Young chae Park
© Young chae Park

The second basement with 4.5 meter of floor height is a photograph studio, which is entered through the sunken stairs from the lowest level of the road. The first basement is lighted with a long, high window, letting in abundant sun unlike basement. The ground floor has a parking lot and the main entrance hall, and the second floor has offices with different scenery in each frames. The north side has old detached housing area, and the east and south side has commercial buildings. The west side facing residential area was blocked by a wall and the direction of the vertical window was turned at an angle for privacy.

Longitudinal Section 2
Longitudinal Section 2

Through different frames on each floor, the building embodies repeating and transient flow of time, character of metropolis.

© Young chae Park
© Young chae Park

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
studio_GAON
Office
Cite: "Mise en Abyme / Studio GAON" 03 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771184/mise-en-abyme-studio-gaon/> ISSN 0719-8884