All
Projects
Products
Events
Competitions

Municipal Technical Center / STUDIOS Architecture

Municipal Technical Center / STUDIOS Architecture

© Hugo Hébrard © Hugo Hébrard © Hugo Hébrard © Hugo Hébrard + 38

Val-de-Reuil, France
  • Architects Authors of this architecture project STUDIOS Architecture
  • Area Area of this architecture project
    3000.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Kone
  • Architect in Charge

    James Cowey
  • Project Manager

    Eure Aménagement Développement
  • Collaborators

    Vincent Maury, Laurent Naud, Pauline Martin, Franck Guernieri, Baptiste Jeanson
  • General Contractor

    Quille Construction
  • Structural Consultant

    STUDIOS Architecture
  • MEP

    Climtherm
  • External/Civil works

    SNETA
  • Code Consultant

    APAVE
  • Health and safety officer

    APAVE
  • Cost Consultant

    HL Economiste
More Specs Less Specs
© Hugo Hébrard
© Hugo Hébrard

Text description provided by the architects. In the midst of a dynamic period of growth for the city of Val-de-Reuil the municipal technical departments are confronted today with the need to deliver more and more services from an outdated and inadequate building.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The need to create a modern and functional installation led the city to organize a design-build competition for workshops and offices. In December 2010, the city announced the winner of the competition: STUDIOS, in partnership with CIRMAD (developers) and Quille (General Contractor).

© Hugo Hébrard
© Hugo Hébrard

At the entrance to the city, adjacent to the rail station, the project stretches east-west as it connects to the urban context of a new residential eco- neighborhood. The offices and ateliers are organized along a linear logistical spine, which provides physical and symbolic connections between the program elements, and creates additional social and working space for the users.

© Hugo Hébrard
© Hugo Hébrard

A greenhouse and an outdoor storage area for materials serve as a buffer zone between the workshops and the rail tracks. And inspired by the model of ancient French farms, the composition is completed by the placement of a garage to enclose the space.

© Hugo Hébrard
© Hugo Hébrard

The façades are to be finished in slick steel panels, balanced with wall extensions and sun screens clad in wood to recall the cities recommended palette of materials. The Jury commended STUDIOS for proposing an architectural response that met the functional, social and symbolic aspirations of the city.

© Hugo Hébrard
© Hugo Hébrard

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Val-de-Reuil, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Municipal Technical Center / STUDIOS Architecture" 01 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771136/municipal-technical-center-studios-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.