The Warp / Olivier Ottevaere & John Lin + The University of Hong Kong

The Warp / Olivier Ottevaere & John Lin + The University of Hong Kong

Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong KongCourtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong KongCourtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong KongCourtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong+ 33

  • Construction:Kunming Dianmuju Shangmao Company Ltd.
  • Funding:Supported by the Gallant Ho Experiential Learning Fund and a Knowledge Exchange Grant, HKU
  • Cost:180,000 rmb
  • Design Team:Joyce Ip (Project Leader), Jason Chong, Tod Zhu, Yvonne Xu Meng, HKU Architecture Students
  • City:Zhaotong Shi
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong

Text description provided by the architects. THE WARP is a rest area and roadside market built as part of a post-earthquake reconstruction in Ludian town, Yunnan, China. Situated in an ethnically diverse region with a Muslim majority population, the project serves as a meeting point and look out along the main entry road to this mountain village. The project provides three key spaces, stepped seating area for selling fruit and produce, a wooden deck for viewing and a covered resting and eating area. Formally, the deck extends toward the scenic valley, transforming from a straight line into a sine curve. Its peaks and valleys mimic the landscape while providing two mirrored spaces (above and below) for viewing and resting.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong

This is the third and final instalment in a series of timber projects for Yunnan Province: THE PINCH, THE SWEEP AND THE WARP. It is an exploration of low-cost timber construction in collaboration with a local timber workshop. Each project responds directly to its given site, trying to make best use of a single small structure to provide a maximum of community functions. Collectively the series explores the activities of buying and selling, bridging, resting, viewing, eating, reading, and playing.

Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong

THE WARP was built with the help of first year architecture students at The University of Hong Kong and funded through a Knowledge Exchange Grant and the Gallant Ho Experiential Learning Fund.

Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Elevation
Elevation
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alcohol Room Villagers' Committee, Jiu Zhao Duan, Ludian Xian, Zhaotong Shi, Yunnan Sheng, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Warp / Olivier Ottevaere & John Lin + The University of Hong Kong" 29 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771023/the-warp-olivier-ottevaere-and-john-lin-plus-the-university-of-hong-kong> ISSN 0719-8884
Courtesy of Olivier Ottevaere & John Lin / The University of Hong Kong

The Warp / Olivier Ottevaere & John Lin + 香港大学

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.