the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Rehabilitation Center
  4. Hungary
  5. A4 Studio
  6. 2015
  7. Batthyány László Institute for the Blind / A4 Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Batthyány László Institute for the Blind / A4 Studio

  • 18:00 - 31 July, 2015
Batthyány László Institute for the Blind / A4 Studio
Batthyány László Institute for the Blind / A4 Studio, Courtesy of A4 Studio
Courtesy of A4 Studio

Courtesy of A4 Studio Courtesy of A4 Studio Courtesy of A4 Studio Courtesy of A4 Studio + 24

  • Architects

  • Location

    Budapest, Mátyás király utca 29, 1162 Hungary
  • Architect in Charge

    Géza Kendik, Zoltán Papp, Orsolya Maza, Viktória Dóczy, Sándor Gombár
  • Constructor

  • Area

    1500.0 sqm
  • Project Year

    2015
Courtesy of A4 Studio
Courtesy of A4 Studio

Text description provided by the architects. The institute was founded in 1898, Budapest. Most of the children who are living here have multiple disadvantages. There are blinds, disableds, mentally retardeds, and most of them are orphans. The state supports them until the age of 18. After this age they have no place to go to.

Courtesy of A4 Studio
Courtesy of A4 Studio

Our office, The A4 Studio designed the home of the 18+ children. The new building is connected to the existing one, with a bridge. In the first two floors of the 5 storey building are the common spaces, activity rooms and the dining room. In the 3 upper floors are the bedrooms.

Section
Section

Our aim was a simple, safe and user friendly building, which serves the life of the children. Most of the corridors get natural light, which helps the orientation of the blinds. The strong light transmission is reduced by the perforated metal sheets. These sheets are placed in front of the large glass surfaces. The perforation is formed from braille subtitles, with the following words: trust, home, shelter and love. Size and location of the windows are different in every bedroom, which can also help the orientation for the kids.

Courtesy of A4 Studio
Courtesy of A4 Studio

The other perforation form was designed by the abstraction of the Rubik’s cube (hungarian motive) and the flames (azerbaijani motive). This refers to the funding, which came from Azerbaijan and Hungary also.
 The film; LIGHTHOUSE presents the building with the four above mentioned word (in the perforated sheets). The shooting of the interior sceens was made on site as well. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Batthyány László Institute for the Blind / A4 Studio" 31 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771020/batthyany-laszlo-institute-for-blinds-a4-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.