the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Waechter Architecture
  6. 2015
  7. Pavilion House / Waechter Architecture

Pavilion House / Waechter Architecture

  • 13:00 - 29 July, 2015
Pavilion House / Waechter Architecture
Pavilion House / Waechter Architecture, Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

Courtesy of Waechter Architecture Courtesy of Waechter Architecture Courtesy of Waechter Architecture Courtesy of Waechter Architecture + 16

Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

Text description provided by the architects. Construction has completed on Pavilion House. Award-winning Waechter Architecture was tasked with the challenge of designing a “glass house” with privacy.  The solution was to use a pavilion like form where the 4 support “legs” of the building are strategically placed to block unwanted views and provide privacy.

First Floor Plan
First Floor Plan

These 4 rectangular legs support the second story and have dual functionality as they also contain the stairs, kitchen, half bath and storage on the ground level. Between these legs, the open floor plan expands to outdoor living through floor to ceiling glass and doors. The polished concrete floor is cast on grade, creating a seamless transition to the surrounding yard.  

Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

Stepping into the north leg the mood changes as the stairway leads up to the bedroom and bathroom suites. Upstairs the spaces and rooms are more intimate. This part of the house is designed for flexible living arrangements (family or house sharing) with 3 compact, self-contained suites that wrap around a central landing and common study space.

Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

The exterior is clad in standing seam white metal panels of varying width. The panels wrap the pavilion legs giving the impression that the house has been reductively sculpted from a single mass.

Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

The white siding and roof reflect solar radiation in order to better keep the home cool.  Additionally, the envelope exceeds code insulation requirements with the use of spray foam insulation.  Full height windows on the ground level are recessed into the building mass for solar shading.

Courtesy of Waechter Architecture
Courtesy of Waechter Architecture

View the complete gallery

About this office
Cite: "Pavilion House / Waechter Architecture" 29 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771013/pavilion-house-waechter-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.