the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Australia
  5. Jacobs Group
  6. 2015
  7. CSL Global Corporate Headquarters / Jacobs Group

CSL Global Corporate Headquarters / Jacobs Group

  • 17:00 - 27 July, 2015
CSL Global Corporate Headquarters / Jacobs Group
CSL Global Corporate Headquarters / Jacobs Group, © meinphoto
© meinphoto

© meinphoto © meinphoto © meinphoto © meinphoto + 22

  • Architects

  • Location

    Poplar Road, Parkville VIC 3052, Australia
  • Design Team

    Tim Foster, Clinton Murray, Andrew Kings, Ashley Fraser, Maria Panettieri, Peter Goh
  • Architecture Practice

    Jacobs Group (Australia Pty Ltd)
  • Area

    2500.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Consultant Team

    Irwin Consult
  • Landscape Architecture

    Three Acres
  • Building Surveyor

    McKenzie Group
  • Contractor

    Monaco Hickey
  • More Specs Less Specs
© meinphoto
© meinphoto

Text description provided by the architects. The project team, working for the CSL Steering Committee – a select group of five senior executives representing the CSL Global Corporate Headquarters project – was headed by internal CSL Engineering Group project managers with Jacobs as lead consultant and Irwin Consult providing the majority of disciplines. The team worked closely with the steering committee to deliver a comprehensive upgrade and expansion of the existing early 1960’s modernist administration building designed by BatesSmart & McCutcheon.

© meinphoto
© meinphoto

The Steering Committee’s brief was to provide a best-practice flexible workplace to increase productivity and collaboration whilst honouring CSL’s history and promoting the future of the company. The response demanded a building that was non-ostentatious, but reflected the innovation and high-technology of the manufacturing process – from research and development though to production.

© meinphoto
© meinphoto

The existing building, acting as the main site entrance and frontage to Poplar Road in Parkville was proving inadequate to enable the company to properly welcome significant stakeholders and investors for the global company from its humble beginnings as the Commonwealth Serum Laboratories in 1916.

Floor Plan
Floor Plan

Significant security, access, people and vehicular flow issues were resolved at a masterplanning level, whilst the brief required additional programme to enable staff and executives to improve collaboration. With a number of shared and dedicated meeting spaces required, along with requirements for adequate amenities and shared facilities the design response was to connect three additional double or triple storey Pods symmetrically around the building. The Pods act as shading devices, offer branding, vertical circulation and provide organisational and hierarchical structure via strong internal linkages between each pod.

© meinphoto
© meinphoto

The pods are layered with colour and texture to create a unique and uplifting quality of light that filters though into the Pods internal spaces and continues into the large open office and workstation zones of the existing floor plate. The coloured pattern applied to the glazing of the north Pods reference the colours of the CSL brand and fundamental pillars of CSL blood products - plasma, and an abstracted immunoglobulin molecule. To the south, the patterns applied to the southern Pods draw from the context of site and history. The green tones of Royal Park as seen from the Pods and glazed link are used to form an abstracted smallpox virus, acknowledging CSL’s historical foundation as the nation’s vaccine provider. These patterns come to life via the use of the moiré effect - created with a dual layer of aligned pattern - produced when moving past the screens.

© meinphoto
© meinphoto

Environmentally, the project utilises the strengths of the existing building’s solar orientation, shading devices and solid east and west walls providing thermal mass. The placement of the pods and dual layered façade permits high levels of natural light throughout the existing narrow floor plate whilst shielding the glazed zones from direct heat load. The refurbishment of the existing building permitted the building to be adequately sealed. High levels of new insulation enabled active chilled beams to be selected as the main heating and cooling method – being delivered by new high efficiency plant.

© meinphoto
© meinphoto
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "CSL Global Corporate Headquarters / Jacobs Group" 27 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770862/csl-global-corporate-headquarters-jacobs-group/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© meinphoto

CSL全球总部 / Jacobs Group