the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Chapel
  4. Austria
  5. Sacher.Locicero.Architectes
  6. 2014
  7. Chapel Maria Magdalena / Sacher.Locicero.Architectes

Chapel Maria Magdalena / Sacher.Locicero.Architectes

  • 05:00 - 27 July, 2015
Chapel Maria Magdalena / Sacher.Locicero.Architectes
Chapel Maria Magdalena / Sacher.Locicero.Architectes, © Paul Ott
© Paul Ott

Courtesy of Gerhard Sacher Courtesy of Gerhard Sacher © Paul Ott © Paul Ott + 41

  • Construction Company

    Petautschnig Bau GmbH - Murau, Knafl&Co St:Veit a.d.Glan
  • Civil Ingineer Structure

    Pittino ZT-GmbH - Graz
  • More Specs Less Specs
© Paul Ott
© Paul Ott

Text description provided by the architects. The family chapel Maria Magdalena by the architect Gerhard Sacher is a spectacular sculptural object made of white concrete ( SCC „self compacting concrete“). The constructers have proved a great portion of heart, trust and deep understanding for architecture in having created this project of an exceptional, timeless spaciousness, in which family ceremonies and festivities take place and where tranquillity, contemplation and remembering can be experienced in a unique setup. In a sighting distance to the Magdalensberg hill and the Hochosterwitz castle, the piece of architecture represents a modern landmark as an expressive symbol of an artless form language.

© Paul Ott
© Paul Ott

Location

You can´t pass the sculpture made of white concrete (SCC) without being impressed. It stands there as an erected finger in the landscape of gentle hill locks of Zollfeld, Carinthia, in the midst of a young vineyard. The glowing white of the concrete is so perfect, the architecture so harmoniously unadorned, and the location is so spectacular in the landscape pregnant with history – Zollfeld, the fertile plain with long cultural and historical tradition, lies between the Magdalensberg hill with its pilgrimage church on top in the southeast, andthe Hochosterwitz castle majestically sitting on a rock cone for over a thousand years, in the north. If you stroll by, you will fall for the radiant white of the modern landmark and for its simple form language even if you are the most convinced agnostic.

© Paul Ott
© Paul Ott

Description of the project

The visitor approaches the spacious, round, slightly descending gravel forecourt via gently sloping access ramp. In the forecourt, there is the building from white concrete and glass incised in it, and the base elements interpret the form of a classical chapel in a contemporary way. The immaculate, smoothly formed white concrete provides this piece of architecture with a special, artificial-like aesthetics and purity. Various light and weather conditions change the colour and surface impressions from a glowing, glossy white to a cold, matt white blue of the dawn, through which there are innumerable shadings and textures to be observed.

Courtesy of Gerhard Sacher
Courtesy of Gerhard Sacher

The ridge of the gable roof is 7,78 meters high. In the side walls, there are transversely cut-it window slots, three on each side. The transversal cuttings of the windows are positioned in line with the sun rays incidence, so that the morning and/or evening sunshine hits the coloured vitrification made by prof. Karl-Heinz Simonitsch, a Carinthian artist. The windows are made of multi-colour glass layers and depict the six days of the genesis. The east-side front with full-size glazing and the outside bronze cross by JaromirGargulak, a Czech artist, represents the last day of the genesis. The opposite, towards the forecourt situated, massive, bronze, two-wing gate is handmade by the same Czech artist and can be wide opened integrating the forecourt, und thus offer room for those standing outside

Axonometric
Axonometric

The massive, white side walls inside shield the abundance of the surrounding cultural landscape and creates a bright, contemplative space radiating peace and purity. The fully glazed east-side offers the sight of the dark bronze cross against the Magdalensberg on the horizon building the spiritual connection to the outside.   The interior is deliberately simple and variable at the same time. The formative element of the space is the floor made of cream and beige travertine tiles. Just a single step in the rectangular layout of the chapel marks the transition from the chapel nave to its choir. The walls along the choir include rectangular niches – on the right, there is a larger slot with the statue of Maria Magdalena, the patron saint of the chapel, and on the left, there are 12 smaller urn slots. On the left, in between the coloured windows, there are insusceptible fold-out banks made of white washed oak that are flush mount in the concrete wall.

Courtesy of Gerhard Sacher
Courtesy of Gerhard Sacher

Light and the four seasons

A town chapel has to exclude the outside world to attain tranquillity. Therefore, in most of the cases, the chapel walls have only a few openings. A chapel situated in the open countryside already has the tranquillity per se, and therefore can be opened towards the outside and profit from the interplay with the nature.

© Paul Ott
© Paul Ott

The transparent glazing (12mmESG - maximum size on the east side - 6,20m x 1,65m)of the flank wall provides for a lot of natural light coming in and allows the inclusion of various seasonal light and weather dispositions. The sunlight coming in through the coloured window slots, three at the north and three at the south, floods the interior with varied colour plays. For additional illumination of the space, the translucent cylinders hanging down from the ridge can be used, whereas the fitted spot lights in the niches along the choir provide focused lighting.

© Paul Ott
© Paul Ott

At dawn and at night, the diffused light comes out of the chapel and falls on the forecourt and the close surroundings. Solely the cross in the chapel garden enjoys a direct highlighted illumination and thus becomes a part of the interior.

© Paul Ott
© Paul Ott

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chapel Maria Magdalena / Sacher.Locicero.Architectes" 27 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770771/chapel-maria-magdalena-sacheocicierrchitectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.