All
Projects
Products
Events
Competitions

Friendship Park / Marcelo Roux + Gastón Cuña

Friendship Park / Marcelo Roux + Gastón Cuña

Courtesy of Marcelo Roux Courtesy of Marcelo Roux Courtesy of Marcelo Roux Courtesy of Marcelo Roux + 36

Montevideo, Uruguay
  • Architecture Project Scope: Patricia Roland
  • Construction Director: Rodolfo Talento
  • Planning Design And Management: Ricardo Estellés
  • Green Areas: Mario Lázaro
  • Architecture Project: Marcelo Roux
  • Executive Project And Construction Direction: Marcelo Gastón Cuña
  • Landscape Design: Alfonso Arcos
  • Structural Advisor: Gabriela Macellaro
  • Plumbing Advisor: Fernando Negreira
  • Lighting Advisor: Miguel Silveira
  • Architecture Collaborators: Melina Rongolino, Agustina Mannise, Paola Silveira, Julio Carabajal, Magdalena Deambrosi, Fernanda Gutierrez, Luis Almeida, Arq. Laura Fleitas, Ing. Nicolás Rebossio
  • Construction: Lejacir S.A
  • Visual Communication Project: Lic. Alejandro Salvo, Comunicación Institucional, IM
  • Collaborators: Sebastián Fernandez, Rosario Castellano, Luján Perez, Tania Aguerrebere, Enzo Blanco, Organizaciones de personas con discapacidad, Ciencia Viva, Taller Perdomo, Facultad de Arquitectura, UdelaR, Planetario Municipal, Zoológico Villa Dolores
  • Murals: Escuela de Artes y Artesanías de UTU, Pedro Figari
More Specs Less Specs
Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

Text description provided by the architects. Friendship Park is a public space created for the development of recreational activities, where children and youth can participate regardless of their physical or cognitive abilities. Located in the park of Villa Dolores in Montevideo, next to the Municipal Planetarium, it became the first park with fully accessible facilities in the country.

Diagram
Diagram

The commission arises with the premise of converting a free area of 70 x 50 meters into a public space to play, learn and share without barriers. It means the consolidation of a process of transformation of public spaces in Montevideo under the "Commitment to Accessibility" program of the City of Montevideo.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

The requirements relating to total accessibility in the design of the park, as seen from the building regulations, were designed from their positive contingencies; avoiding to assume that accessibility is settled with a restrictive design.

Plan
Plan

The conditions of the area of intervention are outlined in an inclined plane, a hemisphere (municipal planetarium projected by Architect Juan A. Scasso in the middle of last century), a cylinder (observatory) and a background of green dots (vegetation to preserve).

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

These specific circumstances of the site and the specific requirements related to universal access area guided the formal, geometric, spatial and poetic shaping of the project.

The project strategy is defined by a large horizontal platform, achieved by digging into the existing slanted plane.

The park is a contained area, the product of a geometric pattern of curves and reverse curves that circumvent existing plant species, the cylinder of the observatory and avoid sharp edges. It forms a surface that can enable different pools, in line with the required program and includes a covered area where universal toilets and a workshop for the development of activities in the virtual world are located.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

The level difference between the park and the street and side avenue, protects it from vehicle noises and the dynamic of the urban perimeter. The area between the park and the streets was designed as a garden with various species, which provide color and scent to the practice of playfulness. The will to have an inclusive environment, demanded us to conceive the park from the senses and their possibilities. To do so we opted for devices that enhance the tactile, audible and aromatic experiences. We opted for concrete, metal and rubber as the dominant materials.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

The park consists of 6 sections, arranged as specific episodes and loaded with playful devices, furniture and facilities.

1-      Children's corner: games for children from zero to three years old.

2-      Turn and roll: various hammocks and carousel for psychomotor development.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

3-      Water: intended for contemplation, and programmed sounds and games.

4-      Labyrinth: game that integrates touch and communication elements.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

5-      Amphitheater: meeting space for various events and development of group activities.

6-      Technology: area covered with amenities and facilities for digital and virtual development.

Courtesy of Marcelo Roux
Courtesy of Marcelo Roux

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zoológico Municipal Villa Dolores, Avenida General Fructuoso Rivera 3245, Montevideo 11600, Uruguay

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Friendship Park / Marcelo Roux + Gastón Cuña" [Parque de la Amistad / Marcelo Roux + Gastón Cuña] 27 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770600/friendship-park-marcelo-roux-plus-gaston-cuna/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Marcelo Roux

友谊公园 / Marcelo Roux + Gastón Cuña

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.