the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cabins & Lodges
  4. United States
  5. stpmj
  6. 2015
  7. Invisible Barn / stpmj

Invisible Barn / stpmj

  • 13:00 - 16 July, 2015
Invisible Barn / stpmj
Invisible Barn / stpmj, Courtesy of stpmj
Courtesy of stpmj

Courtesy of stpmj Courtesy of stpmj Courtesy of stpmj Courtesy of stpmj + 22

  • Architects

  • Location

    Sagehen Creek Field Station, Tahoe National Forest, 11616 Sage Hen Road, Truckee, CA 96161, United States
  • Area

    72.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Construction

    Dan Sayler + stpmj
  • Client

    UC Berkeley, Sagehen Creek Field Station
  • Structural Engineering

    Sunghwa Han, PE, SE, LEED AP
  • Budget

    $10,000
  • Dimension

    24’x3’x12’ / 72 sf
  • More Specs Less Specs
Courtesy of stpmj
Courtesy of stpmj

Text description provided by the architects. Invisible Barn is a site-specific design proposal that re-contextualizes the landscape of the site by projecting the landscape on the structural proposition. A barn shaped-wooden structure is sheeted with reflective film on its surfaces. This mirror-finished folly is placed in the middle of the grove and reflects its surrounding environment: different species of trees and plants, sky, ground and the seasonal changes of the site. The reflection of the folly within its enclosed grove allows the structure to smoothly assimilate into the nature. The incisions that penetrate through the folly allow visitors to maneuver in, out, and around the structure. Invisible Barn is a folly that loses its man-made architectural presence in nature but adds novel experience and interaction to the users.

Ground Level Plan
Ground Level Plan

Invisible Barn is placed in the core of the grove which lies on the passageway of the site. Around the circumference of the grove there are a dozen of trees in similar size and equal spacing from one another. Due to the similarity of its size and placement of the trees, the projection on the mirrored surface is similar to what people would see without the folly. The visual illusion that blurs the perceptual boundary between the folly and the site, allows the folly to be disappeared and invisible in nature, reconstructing the landscape of the site.

Courtesy of stpmj
Courtesy of stpmj

The barn is shaped as a skinny and long parallelogram to elude the dense trees. The beveled folly has openings with various sizes and depths that connote windows and doors. These solid and void on the folly’s envelope, reflective film and plywood-framed opening, accentuate the openings. This creates a visual trick that the framed openings are floating on air in the grove. Through these apertures visitors perceive the subtle differences between the real and the mirrored landscape, understanding the depth of the grove and other art installations over the site. The apertures may suggest viewing frames, passages, and benches and visitors are intended to interact physically and visually with them. In addition the reflective sheathing is aluminized polyester film which has more than 90% of UV reflectivity in the range of 200-400nm wavelength. Though human does not recognize this UV reflection but it is perceivable to birds so that prevents them from colliding onto the structure.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

The structure is comprised of 2x4 wood studs and sheathing where the mylar mirror film is surfaced. Wood framed piece is connected to pressure treated wood pier on concrete footing buried underground. A hybrid construction method with on and off-site is suggested. Prefabricated walls, floors and plywood opening frames can be moved by two or three people onto the site where the components are assembled.

Courtesy of stpmj
Courtesy of stpmj

At the intersections between sculpture and architecture, Invisible Barn loses its architectural shape in nature but encourages visitors to interact with it through overlapping in materials and building techniques between the two disciplines. As a static structure, the folly uses its materiality and the site context to draw a new scene derived from the existing landscape. As people begin to move away, toward and within the folly, the users will slowly recognize a space within the grove that reflects, mirrors, and animates the landscape of the park.

Isometric
Isometric

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Invisible Barn / stpmj" 16 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770303/invisible-barn-stpmj/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of stpmj

隐形的谷仓 / stpmj

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.