the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Paolo Venturella Proposes “Plus is More” for WHO Headquarters Extension

Paolo Venturella Proposes “Plus is More” for WHO Headquarters Extension

Paolo Venturella Proposes “Plus is More” for WHO Headquarters Extension
Paolo Venturella Proposes “Plus is More” for WHO Headquarters Extension, Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

Aiming to make a statement that architecture can no longer be designed with a single “move”, Rome-based firm, Paolo Venturella Architecture has unveiled their proposal titled “Plus is More” for the WHO Headquarters Extension competition. Although not selected as the winning proposal, Plus is More takes on the maxim of its name, investigating the complexity generated by a combination of "moves," circumventing the common tilted, lifted or pushed buildings that rely on a single movement. Read more about the project after the break.

Interior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Interior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

The challenge of the project was to synthesize each successive deformation to create a coherent design. By shaping the building with more specificity, the architects aimed to achieve a more complex interior, exterior and aesthetic, better addressing the client's needs. 

Morphological Diagram. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Morphological Diagram. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

The mass of the building is extruded upwards, with shape given by the discretization of the mass into two parts, the bending of each separate part, then a final, partial discretization of the middle sections. While the act of discretization generates the architectonics and terraces of the building, the bending creates entrances and views.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

Due to the three different directions that the façade system faces, the louvers of the building are organized according to sun exposure. From south to west, they gradually double in distance to avoid direct lighting into offices. On the south side where sun is more vertical, louvers are less dense, whereas on the west side where the sun is lower, the louvers are denser.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior Rendered View. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

View Berrel Berrel Kräutler's winning design for the WHO Geneva Headquarters expansion here.

News via Paolo Venturella Architecture

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Eric Oh. "Paolo Venturella Proposes “Plus is More” for WHO Headquarters Extension" 19 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770287/paolo-venturella-proposes-plus-is-more-for-who-headquarters-extension/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.