Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott

Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott

Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, Door, Chair, Handrail, BalconyMarshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, HandrailMarshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, FacadeMarshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Facade, Windows, Balcony+ 8

Wellington, New Zealand
  • Design Team : Craig Roberts, Shani MacKenzie, Michael Ware, Nigel Dong, Blair MacLeod
  • Structural Engineers : Spencer Holmes
  • Services Engineers : Harrison Grierson
  • QS : RLB
  • Fire Engineers : Holmes Fire
  • City : Wellington
  • Country : New Zealand
More SpecsLess Specs
Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, Facade
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. Context

The 4 storey T-shaped block is located on the corner of Tahi Street and Park Road in Miramar and opens to north facing landscaped gardens.  The site is conveniently located for the elderly with a well serviced bus route nearby and suburban shops and services within walking distance.  Close proximity to the Miramar Town Centre allows the building to act as a visual ‘bookend’, mediating between commercial zone and the surrounding residential area.

Ground Floor Plan

Building Form

The insertion of a lift, access stairs and main entrance between the Park and Tahi Street wings have provided design opportunities to reinforce the separation of the two wings, with cladding materials, colour and façade modulation assisting in reducing the scale and integrating it into its surroundings. 

Circulation

Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, Handrail
© Paul McCredie

Circulation radiates efficiently to outdoor terraces at the ends of the balconies.  Circulation routes and stairs are arranged maximising visibility to the common garden area and main entrance to maximise tenant amenity.  North facing alcoves mediate between public breeze ways and providing opportunities for residents to personalise this space.

Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, Door, Chair, Handrail, Balcony
© Paul McCredie

Unit Design

45m² units are organised into living, sleeping, and service zones.  Bedrooms are orientated to the street with kitchen, service and entry orientated to north facing breeze ways.  This dual orientation provides choice of private setting, aspect for each resident and opportunity for social interaction. Sliding screens between the bedroom and living area allow for flexible spatial organisation.

Typical Floor Plan

Summary

The new building is designed to fit well into the Miramar neighbourhood providing its residents with a safe, secure and modern living environment and improving the quality of their lives, and is adaptable and accessible to suit their evolving needs.

Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott - Windows, Facade
© Paul McCredie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wellington, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Marshall Court Apartments / Designgroup Stapleton Elliott" 15 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770216/marshall-court-apartments-designgroup-stapleton-elliott> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.