We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Museum for Qujing Culture Center / Atelier Alter + Hordor Design Group

Museum for Qujing Culture Center / Atelier Alter + Hordor Design Group

© Atelier Alter© Atelier Alter© Atelier Alter© Atelier Alter+ 44

  • Architect In Charge:Yan Huang
  • Design Architect:Yingfan Zhang, Xiaojun Bu
  • Project Architect:Qiuda Lin, Weining Lin
  • Architecture Design Team:Zhanghan Zheng, Zhenqing Que, Ling Zeng, Jeff Ding
  • Structure:Masha Yang, Yingying Lin
  • Mep Engineer:Guangyu Zhang, Xiaonan Zhu, Xiaoan Han
  • City:Qujing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Atelier Alter
© Atelier Alter

Text description provided by the architects. Qujing is one of a kind. Two impossible miracles co-exist in city of Qujing: the Longyan Tablet and a fish fossil of 4,000-billion-year-old. While Longyan Tablet marks the invention of a prominent calligraphic style, the fish fossil rewrites geology in human history.

© Atelier Alter
© Atelier Alter

The archaeological relics are both metaphor and subject matter of the project. According to Plato, “whatever once exists can never cease to exist,” the collective consciousness of the city and her citizens awaits a resurrection, in a contemporary setting, through the materialization of a series of significant projects.

© Atelier Alter
© Atelier Alter

The museum is entered through center of building mass. Audiences are elevated to a concrete plateau, as they begin their exhibition routes at a strategic point in space. A vertical plaza is defined by processional steps and its echoing suspended roof. The graduate suspension of the enormous roof presents an “anti-gravity” architecture statement that puts the audiences in awe.

Diagram
Diagram

One could experience the immensity of space and time the city occupies. The strong presence of the void reinstates the gravitas of the museum’s subject matter: a profound history dates back over 4,000 billion years.

© Atelier Alter
© Atelier Alter

A vertical landscape made of concrete drapes down from roof to the ground. As audiences penetrate the landscape and reach to the exhibition zone, geography and humanity converge at that every moment.

First Floor Plan
First Floor Plan

Instead of assimilating into analogies of the site—terrace field, fossil grain, or calligraphic strokes—the formal expression of the architecture is in dialogue between the concrete and the abstract, the familiar and the unfamiliar.

© Atelier Alter
© Atelier Alter

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Qujing, Yunnan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museum for Qujing Culture Center / Atelier Alter + Hordor Design Group" 15 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770211/museum-for-qujing-culture-center-hordor-design-group-plus-atelier-alter> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.