the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. su11 architecture+design
  6. 2013
  7. DR Residence / su11 architecture+design

DR Residence / su11 architecture+design

  • 09:00 - 13 July, 2015
DR Residence / su11 architecture+design
DR Residence / su11 architecture+design, Courtesy of su11
Courtesy of su11

Courtesy of su11 Courtesy of su11 Courtesy of su11 Courtesy of su11 + 16

Courtesy of su11
Courtesy of su11

Text description provided by the architects. This single-family home is a new construction, which had to adhere to the L-shaped plan and overall building envelope of an older house. In addition to these external constraints, three major components drove the conceptual ideas for the project: The context (geographical/his­torical), the specific treatment of the building envelope, and spatial-programmatic continuity. In combination, these three aspects aimed to create a unique house with a bold contemporary expression without appearing too alien to its environment.

Floor Plan
Floor Plan

We took our initial inspiration from the barn, a popular building type in Connecticut. We were mainly interested in two of the characteristics of this type. First, we wanted to anchor the project within a historical and geographical context. Second, we were intrigued by the abstract quali­ties of these compelling objects. Their specific treatment of volume, apertures, and overall geometry interested us as tools to estrange conventional ideas of residential housing.

Courtesy of su11
Courtesy of su11

We began by altering the original L-shaped volume through carving maneuvers in response to functional and programmatic elements. For instance, the partial outward leaning of the second floor results in a deepening of the façade and therefore a better shading/thermal performance for the bedrooms. It also allows for cutting back roof overhangs, thus accentuating the volumetric char­acter of the design, while still protecting the outside perimeter. Other carvings reflect program­matic and circulatory conditions of the interior and create deliberate distortions of the envelope, which play with our concepts of perspective and depth-of-field.

Section
Section

On the interior the angular play of the façade generates thick walls for pro­grammatic use and spatial continuity. The client’s wish for openness, maximization of views and light is met without sacrificing functionality or usability. The geometrical pivot point of the L-shape becomes the spacious double-height stairwell/entrance area around which activi­ties such as cooking, dining, playing, relaxing, entertaining, etc. organize freely and without strict demarcations.

Courtesy of su11
Courtesy of su11
Cite: "DR Residence / su11 architecture+design" 13 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769971/dr-residence-su11-architecture-plus-design/> ISSN 0719-8884
Courtesy of su11

DR 住宅 / su11 architecture+design