the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Axel Duhart Arquitectos
  6. 2014
  7. Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos

Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos

Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos
Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos, © Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

© Jorge Silva, ADP © Jorge Silva, ADP © Jorge Silva, ADP © Jorge Silva, ADP + 25

  • Collaborators

    Miguel Romero Cruz, Irene Gerard, Gabriela Maday
  • Structure

    Montellano, estructuras y construcciones
  • Furniture and Decoration

    DUHART-Design
  • Architectural Lighting

    Estévez, LEDS C4
  • More Specs Less Specs
© Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

Text description provided by the architects. Forces that act upon a body, they both compensate anda cancel out each other. They are now in balance. When light and shadow dont find contrast, they join themselves and become harmony.

© Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

Two bodies that come across each other, form a unit and stabilize one another, providing the necessary counterbalance. Grounded on top a metallic structure, its skeleton, whic wraps around and incorporates to the structure, sits upon concrete columns. They bind to the rest of the elements and grant nature to the project that sits upon mounds of grass, revealing the artsy intention of the concrete cantilever that gives its final touch to the structural adventure.

Plan
Plan

On one side of the building, the almost minimalistic masive walls shutsout the house from the road, giving privacy from the outside world. Meanwhile, the other side of the house gives way to ample views of the fairway, through huge floor to ceiling windows that let light in all around and evoque the masterpieces of Mondrian in its window design. The geometrical intention creats shades and light thar fragment the rays of light. These massive clear partitions divde but donot obstruct the intended feeling of perpetuating the inside space into the outside world.

© Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

The sober and noble materials taken from nature, such as wood, stone and concrete were sed in walls and floor, creating an amazing contrast with the high tech materials and elements used in bathroom, kitchen and other home items. Ther was a careful design used in the lighting elements chosen for this project. Upon twilight, the transformation of the space have a striking contrast.

© Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

Last but no least, the sustainability solution to the whole project. 

LAST BUT NOT LEAST, THE SUSTAINABILITY SOLUTION TO THE WHOLE PROJECT AS TO CAUSE A LOWEST POSSIBLE IMPACT TO THE ENVIROMENT AS WELL AS LOWER ELECTRICAL CONSUMPTION. ON THE SUBJECT OF WATER USE, RESIDUAL WATER WICH LEAVES THE HOUSE GOES TO THE NEIGHBOURHOOD TREATMENT PLANT TO LATER BE USED FOR WATERING THE GOLF COURSE. RAIN WATER IS ALSO COLLECTED FROM THE HUGE ROOFS AND USED FOR THE SAME PURPOSE. THE NATURAL STONE AND OTHER MATERIALS, ARE TAKEN FROM THE REGION, AS TO LOWER TRANSPORTATION OF PRODUCTS FROM AFAR THUS MINIMIZING ENVIROMENTAL IMPACT.

© Jorge Silva, ADP
© Jorge Silva, ADP

View the complete gallery

About this office
Cite: "Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos" [Campanario 2 / Axel Duhart Arquitectos] 18 Jul 2015. ArchDaily. (Trans. Cruz, Daniela) Accessed . <https://www.archdaily.com/769960/campanario-2-axel-duhart-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.