the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. reSET architecture
  6. 2015
  7. T19 / Reset Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

T19 / Reset Architecture

  • 02:00 - 7 July, 2015
T19 / Reset Architecture
T19 / Reset Architecture, © Stijn Poelstra-Stijn Style
© Stijn Poelstra-Stijn Style

© Stijn Poelstra-Stijn Style © Stijn Poelstra-Stijn Style © Stijn Poelstra-Stijn Style © Stijn Poelstra-Stijn Style + 19

  • Contributors

    Tess Landsman and Lenka Hruba
  • Architectural effect

    Tekenbureau Vught
  • Constructor

    Frasp bouwadvies constructies
  • Building Contractor

    Van de Bouwhuijsen-leerintvelt
  • Interior designer

    Noud interieurbouw, Zaltbommel
  • More Specs Less Specs
T19 / Reset Architecture, © Stijn Poelstra-Stijn Style
© Stijn Poelstra-Stijn Style

Text description provided by the architects. With some thoughtful architectural interventions Reset Architecture succeeded in modernising a monumental townhouse dating from 1905. The house has a bel étage at one meter above street level and a lower ground floor at garden level, minus two meters sixty. By introducing a double-height open space next to the rear facade a renewed situation is created. In a logic way this space arranges unity; the bel étage and lower ground floor are interrelated and both are in direct contact with the garden. Daylight forms an important design ingredient. A two-storey high steel window frame provides generous amount of light to enter the house. The open and bright annex reorganises this impressive house and also provides it with a pleasant garden room.

© Stijn Poelstra-Stijn Style
© Stijn Poelstra-Stijn Style

The initiative for the renovation of this historic house started with the wish of the client to have a eat-in kitchen with a direct relationship to the back garden. In the former situation, the basement was used as storage. Daylight came in muted because of its low ceiling height and a closed rear facade. Reset Architecture has designed a explicit volume made out of wood and glass which stands out clearly besides the brick house. Synergy between old and new is created by sophisticated detailing and a transparent sight relationship through the annex. Stripped of old closed attached shambles the old rear facade is renewed and presenting itself through the two-story high steel window frame.

Section
Section

The use of black steel slim profiles in the interior and exterior frames intensifies the historic character of the residency. The detailing and color choices are contemporary and serene so that there is no rivalry with the existing classical detailing of doors, architrave moldings and ceiling ornaments. In the new annex the balustrade is in line with the window frames carried out in slender black steel strips. The staircase in the atrium presents itself as a special object in space, it is made with a folded steel sheet.The interior of the garden room is designed with soft contrasts between light reflecting surfaces and warm European oak. The combination of white walls, a warm gray cast floor and oak closet panels provides an intimate atmosphere which naturally adds to the existing historic town house.

© Stijn Poelstra-Stijn Style
© Stijn Poelstra-Stijn Style

Thanks to the open attitude of the client and the ambition to make something special of their house, Reset Architecture has managed to create an elegant renewed house. The new annex functions as an interconnecting space, a garden room and eat-in kitchen, and is therefore the obvious midpoint of the house in the daily use by its residents.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
reSET architecture
Office
Cite: "T19 / Reset Architecture" 07 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769743/t19-reset-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments