the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. LAB606
  6. 2009
  7. SMPW House / LAB606

SMPW House / LAB606

  • 09:00 - 7 July, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
SMPW House / LAB606
SMPW House / LAB606, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 44

  • Architects

  • Location

    Brasília, Brazil
  • Project Architects

    Horia Georgescu e Carlos Café
  • Project Area

    178.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The design is composed of three embedded cubic volumes that determine the functional organization of the spaces and the rationalization of uses.

A longitudinal volume includes wet areas and the stairs, while the living room and bedroom, in different levels, are integrated through a double height.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Upper Level Floor Plan Fachada B Fachada C Detalhe Esquadria Sala + 44

The premise of this project was the construction of an affordable house easy to maintain. The construction system adopted must also meet these customer expectations; the pillars were built with concrete blocks, the same blocks used in the enclosure of the house. This allowed both wood economy and a simple architectural plastic expression, defining the continuous planes of the facades, interrupted only by the beams which enhance the horizontality of the building.

© Joana França
© Joana França
© Joana França
© Joana França

Also for economic reasons, all frames and grilles are designed to work with standard metal profiles. The latter are designed for openings with different angles, allowing heat protection and at the same time providing privacy to the adjacent room, where we designed a spa area with deck and hot tub.

© Joana França
© Joana França
© Joana França
© Joana França

View the complete gallery

Cite: "SMPW House / LAB606" [Casa SMPW / LAB606] 07 Jul 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/769708/smpw-house-lab606/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments