We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rehabilitación de la Torre del Baró / Jordi Farrando

Rehabilitación de la Torre del Baró / Jordi Farrando

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 27

  • Architects: Jordi Farrando
  • Area Area of this architecture project Area:  318
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Mediclinics
  • Surveyor:Modest Mor i París
  • Project Management:Jordi Farrando
  • Builder:Construccions Cots i Claret
  • Developer:Barcelona d'Infraestructures Municipals
  • Budget:585.324,65 € (PEM)
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. A castle which is not a castle.

The Torre del Baró was built around 1904. It is located in one of the crest lines of the Collserola hills and, despite its residential origin, seems to be a fortification of historicist style. It is visible from much of the northeastern sector of Barcelona and has views over the city and the interior valleys of the metropolitan area.

Site Plan
Site Plan

A ruin that doesn't want to be a ruin.

The construction was never completed and it has been a ruin since its inception. It was used for military purposes during the civil war and as a meeting point for civic movements in the 1970s. Repeatedly neglected, it got into an unstoppable process of degradation.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A late 1980s consolidation addressed its structural problems while a viewpoint above Barcelona was built at their feet. Various partial works were later conducted, but they remained inexplicably unfinished and the building continued degrading.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Its new destination as an information point on the Collserola Park and the works carried out with this purpose, aim to stop this process, allowing public use and making it become a reference element to the surrounding neighborhoods.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A kiosk on the mountain.

The information point is located on the ground floor, an open space coated half way with ceramic tiles and articulated around a granite counter. A great backlit photo-plane and black iron panels are the basis on which information is printed.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Lavatories and storage rooms are located downstairs. To facilitate access to the ground floor a new metal staircase meeting current regulatory requirements is constructed. These two plants are the only fully public levels and the only area with enclosures and protection.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The rest of the building is intended as a viewpoint and is accessed by a spiral staircase introduced in the 1980s. While safety of all the openings is improved, no fences are placed on the higher levels and they remain open.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The three skins of time.

The intervention is respectful to the past, both the original construction and the 1980s intervention, adding a new layer to the building that does not prevent from reading the previous.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The original building is characterized by its masonry walls and its openings with lintels and manual brickwork arches. The intervention of 1987 is made of concrete, mechanic brickwork and gray painted iron.

Section A
Section A

The new intervention works almost with a single material: black steel. It is used to configure the new safety elements (bars and handrails), the panels and exhibition elements, the new divisions and the new staircase.

The contemporary language of the intervention is thus compatible with the historicist character of the building not being thereby less recognizable.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carretera Alta de les Roquetes, 311, 08033 Barcelona, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rehabilitación de la Torre del Baró / Jordi Farrando" 11 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769673/rehabilitacion-de-la-torre-del-baro-jordi-farrando> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.