the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Rocco Design Architects
  6. 2015
  7. Yunnan Museum / Rocco Design Architects

Yunnan Museum / Rocco Design Architects

  • 20:00 - 6 July, 2015
Yunnan Museum / Rocco Design Architects
Yunnan Museum / Rocco Design Architects, © WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

© WENMING CHU - Rocco Design Limited © WENMING CHU - Rocco Design Limited © WENMING CHU - Rocco Design Limited © WENMING CHU - Rocco Design Limited + 36

  • Architects

  • Location

    Yunnan Museum, 118 Wu Yi Lu, Wuhua Qu, Kunming Shi, Yunnan Sheng, China, 650021
  • Design Team

    Rocco Yim, William Tam, Derrick Tsang, Martin Fung, Lucia Cheung, Ricky Wang, Gilles Chan, Benjamin Chan, Seah Li, Janes Liang
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Manager

    Yunnan Provincial Museum Project Management Office
  • Structural - M&E

    Shenzhen General Institute of Architectural Design and Research
  • Landscape

    Rocco Design Architects
  • More Specs Less Specs
© WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

Text description provided by the architects. The generative concept of the museum is derived from the potent imagery of Yunnan’s famed local "stone forests", the dramatic geography of raw, powerful beauty of the geological landscapes sculpted by nature over millennia, and the idea of stacked boxes holding fragile treasures, giving the architecture its defining metaphor as an assembled container of artifacts - a group of spatial volumes that congregates to form a larger mass, where individual pieces are still evident.

© WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

The entrance experience to the museum is to be through a narrow passage, designed to induce the sensation of meandering through the stone forest, before one is suddenly confronted with the vastness of the central atrium space. The exterior volume is marked vertically with a datum line that implies a distinction between exhibition and administration office spaces, which also recalls similar horizontal strata found in the natural Yunnan rock formations. Horizontally, the façades are created with a series of negative "cuts" and positive "fins", linking the city to the interior atrium. Natural light filters through the external double-façade rendering the internal spaces with an ambience as well as a sense of orientation.

© WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited
First Floor Plan
First Floor Plan
© WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

The site is featurelessly abstract in a newly developed suburb of Kunming city. It is located adjacent to a river, a roadway and a new art and cultural centre with few specific contextual factors, thus encouraging the square- planned, cubic form of the museum. At the back of the building is a public promenade with a sculpture park. The total floor area of the museum is approx. 60,000 sqm. The total building height is a modest 34.2m, with two storeys of underground back-of house supporting facilities & five storeys of public exhibition spaces and galleries overground. The design stresses the experience and process of discovery; the analogy of discovering a "lost world" on penetrating a seemingly protective cliff, when one is suddenly transferred to a different time and ambience. In terms of sustainability the museum makes use of the excellent climatic conditions of the high-plateau of Yunnan privileging natural ventilation for the atrium, inserting open courtyards and local vegetation. Furthermore Photo-voltaic is integrated in the building, allowing minimal energy consumption for lighting and Air conditioning, needed for the collections galleries.

Detail
Detail
© WENMING CHU - Rocco Design Limited
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Rocco Design Architects
Office
Cite: "Yunnan Museum / Rocco Design Architects" 06 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769671/yunnan-museum-rocco-design-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© WENMING CHU - Rocco Design Limited

云南博物馆新馆 / Rocco Design Architects