the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Archinauten
  6. 2014
  7. House GT / Archinauten

House GT / Archinauten

  • 05:00 - 5 July, 2015
House GT / Archinauten
House GT / Archinauten, Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten

Courtesy of Archinauten Courtesy of Archinauten Courtesy of Archinauten Courtesy of Archinauten + 22

Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten

Text description provided by the architects. The inclined plot on the outskirts of Linz lies in the middle of nature, has a panoramic view and is characterized by its topography. The design approach was therefore closely connected to the these conditions and revolved around the idea of cutting out a strip of “wild nature” and “cultivate” it.

Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten

Like a pavilion the living space lays on top of the building – transparency dominates the space - especially towards the cut-out garden. The complete south façade is covered by an intelligent and electrically driven shading system, which works as a filtering layer that regulates the amount of sunlight and openness towards the lower situated street. The shading system from perforated steel folding elements, reacts to the needs of the user and influences highly the appearance of the façade.

Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten
Section
Section
Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten

The bedrooms are situated beneath the top floor but are still connected to the cut-out garden by an atrium with sloped outside corridor. The entrance on the ground floor connects the street and lift to the upper floor by an entrance hall with a huge roof light area. The recessed first floor contains an office space and utility room. The light source, a line of windows, which covers the whole front, works as a boundary for the cantilevered upper floors.

Courtesy of Archinauten
Courtesy of Archinauten

View the complete gallery

Cite: "House GT / Archinauten" 05 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769544/house-gt-archinauten/> ISSN 0719-8884