the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. Henkin Shavit Architecture & Design
  6. 2015
  7. Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design

Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design

  • 20:00 - 4 July, 2015
Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design
Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design, © Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

© Asaf pinchuk © Asaf pinchuk © Asaf pinchuk © Asaf pinchuk + 31

  • Architects

    HENKIN SHAVIT Architecture & Design
  • Location

    Safed, Israel
  • Designers

    Henkin Irit & Shavit Zohar
  • Area

    150.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design, © Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

Text description provided by the architects. A residential private house for preservation that has been re-designed and planed anew in the old city of Safed. The web of crowded housing of old stone buildings in the old quarter of Safed is a complex context dictating a dialogue between the old and the new, between preservation and renewal and between the traditional and the trendy.

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

The house is an old stone building, built in the shape of the Hebrew letter "Chet"  , surrounding and inner courtyard. In its original layout, it contains five levels: the wine cellar level, 3 residential levels and the upper level – balconies and outer spaces.

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

The planning concept included values of both preservation and renewal, while connecting between the inner and the outer and between the public and the private.

First Floor Plan
First Floor Plan

The courtyard, which is an outer space, serves the function of a public space in the new house and the peripheral spaces function as the private spaces of the new house.

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

The Designers, Henkin Irit & Shavit Zohar started the project s with the complex stage of documentation and getting acquainted with the various formative and material aspects of the site after carrying out a comprehensive stage of exposing the site. Stone walls, arches, stone niches and impressive water well were all exposed at this stage. After this stage, the plan and the different sections were consolidated. The house has an impressive vertical section and a light steel and wood bridge connects the two masses adjacent to the public space. This bridge corresponds with an original flight of stairs, which dictates the vertical circulation.

Section
Section

"The design of the house presents the old via original lime-stones, arches, vaults and niches, while the new gets represented by materials such as concrete, mosaics, steel and tin threshing, as well as transparent and semi-transparent glass", Henkin Shavit .

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

The house program includes a kitchen, salon and a dining corner on ground level. The cellar level contains storage place and a space for the landlords' grandchildren to play in. The middle level contains a hosting unit + a toilet and a shower. In the upper level there is a sleeping and working area with attached bathroom and toilet. This space is made up of a bridge leading to the different two wings, which are also attached with balconies and outer spaces.

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

The upper level consists of a big balcony overlooking a magnificent view of the surroundings in general and Mt. Meron in particular.

© Asaf pinchuk
© Asaf pinchuk

View the complete gallery

About this office
Henkin Shavit Architecture & Design
Office
Cite: "Vertical Stone House / HENKIN SHAVIT Architecture & Design" 04 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769539/vertical-stone-house-henkin-shavit-architecture-and-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments