Kaveh House Renovation in Tehran / Pargar Architecture and Design Studio

Kaveh House Renovation in Tehran / Pargar Architecture and Design Studio

© Mehrdad Emrani© Mehrdad Emrani© Mehrdad Emrani© Hossein Farahani+ 22

  • Designers:Behzad Heidari, Shirin Samadian
  • Design Associates:Saloomeh Mohammadi
  • Construction:Mohammadreza Kazemi
  • Structure Consultant :Jalaledin Sajadian
  • Mechanical Consultant :Arash Mojabi
  • City:Tehran
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Text description provided by the architects. This work is an example of preserving valuable buildings in Tehran while the majority of development usually consist of breaking down old buildings to produce new residence.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani
Section
Section
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

20-year old existing 3 story house including one basement and 2 living floors, located in a narrow valley in one of the crowded neighborhoods of Tehran suffered from dim, dark living areas, old facilities and materials both interior and exterior.

© Mehrdad Emrani
© Mehrdad Emrani

So it turned out to be a whole renovation project including structural and mechanical system repairs and extending by adding the third floor as a private flat.

© Mehrdad Emrani
© Mehrdad Emrani

First step was to design integrated plans to create more open and livable space. The most problem of darkness was in the middle of  plan caused by the length of the built area. The main concept of design was inserting light and color inside the building and this was achieved by a skylight above a void  as the core of the house.

© Mehrdad Emrani
© Mehrdad Emrani

Other living areas arranged around this core, first floor hosts public activity areas  while the private rooms and related service areas located in second floor, third floor flat cuddled the skylight as a private yard, the shape of tree routes in skylight shows the transformation between skylight to the yard.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Tehran’s fast development raises many problems such as less green space, as seen most of the balconies are unused areas in apartments, house interaction with green space was another design concept, 2-layered south façade provides balconies in second floor to be used by private rooms and a public porch to integrate the yard and living areas located in first floor, roof garden expands the green space through the built area.

© Mehrdad Emrani
© Mehrdad Emrani

Setting back about 2 meters from façade line allowed us to provide daylight and green space for the basement which is allocated to fitness facilities, parking and service areas.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Façade design and materials indicate the Iranian traditional architecture with some differences in detail to make it compatible with today’s life. Brickworks in North Façade was designed to shape the curved form of entrance, by a closer look you see glass openings come along the bricks which reminds the water flowing in the sand to create a sense of local nature.

Note: This project was originally published in July 04, 2015

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kaveh House Renovation in Tehran / Pargar Architecture and Design Studio" 14 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769526/kaveh-house-renovation-in-tehran-pargar-architecture-and-design-studio> ISSN 0719-8884
© Hossein Farahani

德黑兰Kaveh 住宅翻修项目 / Pargar Architecture and Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.