the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Exhibition Center
  4. Brazil
  5. RoccoVidal Perkins+Will
  6. 2014
  7. A Casa - Museum of the Brazilian Object / RoccoVidal Perkins+Will

A Casa - Museum of the Brazilian Object / RoccoVidal Perkins+Will

A Casa - Museum of the Brazilian Object / RoccoVidal Perkins+Will
A Casa - Museum of the Brazilian Object / RoccoVidal Perkins+Will, © Daniel Ducci
© Daniel Ducci

© Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci + 26

  • Architects

  • Location

    Avenida Pedroso de Morais, 1216 - Pinheiros, São Paulo - SP, Brasil
  • Project Area

    1100 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Landscape

    Isabel Duprat Paisagismo
  • Lighting

    Lit
  • Structure

    Cia. de Projetos
  • Windows Frame Consultant

    Dinaflex e Eder Cordon Mehen
  • Legal Approval

    Enproplan
  • Wrecking

    Souza Lima Construções
  • Contractor

    CPA
  • Suppliers

    Terreal (brises, Tresuno (concreto), Alwitra (cobertura), Esquadrial Sudeste (esquadrias), Serralheria Alto da Serra (portão e outros metais), Cia. de Projetos/Heloisa Maringoni (estrutura), Viroc (fachada), Lumini (luminárias), Miaki Revestimentos (pisos), Uniflex (toldos), Integral Sudeste (vidros), Microcimento do Brasil (piso), Planmetal (estrutura metálica), Iron Tech (guarda corpo), Topseal (tratamento de concreto), Assistec (ar condicionado)
  • More Specs Less Specs
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

Text description provided by the architects. A Casa (The Home) – Museum of the Brazilian Object is a project designed as the new headquarters of this non-profit organization under the general management of Renata Mellão. The new facility will house the exhibition sector for artisanal, semi-artisanal or industrial objects as an expression of culture.  It focuses on Brazilian production, centering on everything in and about Brazil. The focus may extend to other countries in terms of achieving a greater understanding of the Brazilian situation.  The interest is not solely in the objects themselves, but also in the process and context in which they were designed, made and consumed.  There is also interest in the network of cultural mediations that strengthen and enable the socialization of cultural productions.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The piece of land selected to house this new project is in a prime location in the city on Avenida Pedroso de Moraes, near the Tomie Ohtake Institute. However, the land presented a significant challenge for the project team; located on a corner, it connects the residential area of the Pinheiros neighborhood to an established commercial zone. In addition, its borders closely resemble a trapezoid, with one side bordering on a townhouse that will house the institution’s administration sector and the other a small public square, where two neighboring roads converge.   City hall authorized the architects to incorporate this open area into the museum design, eliminating any type of obstruction between the two and allowing continuous transition, as if one were an extension of the other.  To achieve this, landscaper Isabel Duprat used a series of resources and solutions to enhance the area, one of which gives prominence to the Flamboyant Tree on the site.   Access via the square is through a series of sequential levels along the diagonal path that connects the corner to the museum’s entrance, while side access is via the staircase facing the busy road.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

At pedestrian level another of the project’s unique solution is evident: the V-shaped concrete edge beam on the first floor, with the crack facing the outside of the building.   These beams mark the beginning of the main entry point to the museum as benches and continue to the end of the building providing support for the swiveling metal frames with horizontal ceramic slats. However, these panels are only movable close to the main entry of the exhibition gallery, thus improving the circulation of air and light in the area.  The other panels are fixed since they are responsible for sealing the exhibition room and are only opened to maintain the installations that run through the core of the facade. The insufflation system of the air condition via vertical towers, with outlets located on the small mezzanine level, optimize the museum ceiling, which therefore consists of a solid cement slab.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

In the museum’s interior the architects designed a retractable steel staircase that connects the exhibition floor to the lower floor, which can be both an extension of the exhibits and used for events. The lower floor can also be accessed and function independently through an entrance located on Avenida Pedroso de Moraes.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Casa - Museum of the Brazilian Object / RoccoVidal Perkins+Will" [A Casa - Museu do Objeto Brasileiro / RoccoVidal Perkins+Will] 05 Jul 2015. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/769491/a-casa-museum-of-the-brazilian-object-roccovidal-perkins-plus-will/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.