the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. Japan
  5. hkl studio
  6. 2015
  7. Asahicho Clinic / hkl studio

Asahicho Clinic / hkl studio

  • 22:00 - 1 July, 2015
Asahicho Clinic / hkl studio
Asahicho Clinic / hkl studio, © Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

© Shinkenchiku-sha © Shinkenchiku-sha © Shinkenchiku-sha © Tetsu Hiraga + 37

  • Collaborating Architect

    Michio Kinoshita / Workshop
  • Collaborating façade Design

    Kenichi Shikata
  • Structural Engineer

    Structural Design Office PLUS ONE Co.,Ltd. 
  • M&E Engineer

    SAKAMAKI Environmental Engineering office 
  • Signage Designer

    TOKOLO.COM /Asao Tokolo, BANANA DESIGN /Takafumi Miki
  • Artwork Artist

    TOKOLO.COM /Asao Tokolo
  • Curtain

  • Contractor

  • Main Structure System

  • Foundation Structure System

    Pile foundation
  • Site Area

    333.48 sqm
  • Design Period

  • More Specs Less Specs
© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

Text description provided by the architects. The clinic is located in a residential area near Tokyo, where currently there is an increased elderly population. This project is intended to establish an “open” clinic for the local area. Which is different from the conventional hospital. The Idea is, that in the future the residents can visit their family doctor in this building, as opposed to the specialized medical service in the university hospital.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

To have the benefit of the maximum area on the following site boundary, the floor plan results as L-shaped. The building is northeast oriented, opening through a dynamic facade with several recesses that allow to let the natural light come inside, while at the same time keeping the privacy of visitors. This concept of recesses creates a strong relation between the external natural environment and the interior space. That, at the same time, creates a variety of niches that give the patient the possibility to choose their favourite one.


The building is therefore composed of two floors. On the 1st floor we placed all clinical examination rooms to facilitate the elderly and disabled people, and the service spaces for the staff members are situated at the 2ndfloor. To give a more familiar image of the building to the visitors we chose a typical house-shape as facade. The roof gets gradually higher until the center of the building. This transition produces spaces with right proportions, from a cozy entrance to a double height space for waiting, which reduce the feeling of pressure for the surrounding environment. For keeping the space more open at Lounge2, we decided to set back the wall at the 2nd floor.To realize this geometric shape we decide to use a RC structure. The West part is made of a composition of many wall-type RC structures, instead the East part is composed of series of single complex elements (walls and roof are one element) with a wall-type frame RC structure.

© Tetsu Hiraga
© Tetsu Hiraga

At the construction process, we decided to use “cut” plywood framework as the shape of the “unrolled” 3D model, such as paper model. This precise work during the design phase allowed us to achieve an exact geometric shape with high-accuracy technic. We hope this clinic will surpass the general function of the normal clinic and develop a close relationship with the local residents, as the “house” of the quarter.

© Tetsu Hiraga
© Tetsu Hiraga
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Asahicho Clinic / hkl studio" 01 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Shinkenchiku-sha

朝日町诊所 / hkl studio