the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Enplus Architecten
  6. 2012
  7. House VCC / Enplus Architecten

House VCC / Enplus Architecten

  • 09:00 - 2 July, 2015
House VCC / Enplus Architecten
House VCC / Enplus Architecten, © Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

© Stefanie Faveere © Stefanie Faveere © Stefanie Faveere © Stefanie Faveere + 23

© Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

Text description provided by the architects. House VCC is located in the middle of a big plot, in the centre of a building block. There was already a house with a storage adjacent on site, as well as a landscaped garden. We decided not to break down the house immediately so that the owners didn’t have to move. Instead, we started construction by taking down the storage and building the new project at the same place. After the new house was finished, the old one was torn down almost completely, leaving only a few walls. Those walls are now being used as a border around the terrace. The facade is finished with a glued silver-grey brick. The framework around the windows consists of white prefab concrete panels.

© Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

Our client had asked to provide a lot of storage space in the new house. Because of that request, and also because we couldn’t build a pavilion in the garden, we chose to go underground, as well as for the garage. That decision gave us a lot of possibilities, such as creating split-level rooms. The children have their own part of the house. This section is partly underground. Because of that, the window sills are at the same level as the grass in the garden, which creates an enhanced depth. By building a split-level house, we met the demands of the client to create an open house, yet include lots of different spaces.

Section
Section

The entrance of the house is linked to a bike shed, which is not visible from the street side. On the groundfloor we built the kitchen, the pantry, the diner room and the living room. A reading space with a bookcase inspired by artist Mondriaan opens up the room to the large garden.

© Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

Leaving the reading room, we enter the office. The office is half a level higher than the reading room. The stairs leading to the office can also be used as a sitting area or a podium for the children to perform. This thanks to the fact that the steps have a double height on the right side. Above the stairs we built a sky light. This allows the light to shine on the stairs like a spotlight.

© Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

The first floor is a private area for the parents. They have their own bathroom, bedroom and walk-in closet. In the parents’ bathroom there’s an entire wall of glass, which is linked to the sky light above the stairs. That way, extra light comes into the bathroom, as well as extra heat.

© Stefanie Faveere
© Stefanie Faveere

View the complete gallery

About this office
Enplus Architecten
Office
Cite: "House VCC / Enplus Architecten" 02 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769460/house-vcc-enplus-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.