the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Australia
  5. Matthew Woodward Architecture
  6. 2013
  7. Wirra Willa Pavilion / Matthew Woodward Architecture

Wirra Willa Pavilion / Matthew Woodward Architecture

  • 22:00 - 30 June, 2015
Wirra Willa Pavilion / Matthew Woodward Architecture
Wirra Willa Pavilion / Matthew Woodward Architecture, © Murray Fredericks
© Murray Fredericks

© Murray Fredericks © Murray Fredericks © Murray Fredericks © Murray Fredericks + 19

  • Builder

    Glenn Cochran - Cochran Constructions
  • Structural Engineer

    Halcrow & Associates
  • Landscape Consultant

    Michael Cooke Garden Design
  • Land Surveyor

    Stephen Thorne & Associates
  • Environmental Engineer

    Barker Harle Consulting Engineers
  • Bushfire Services

    Travers Bushfire & Ecology
  • Interior Furnishing

    Simple Studio
  • Lighting

    Eco Lighting
  • Project Size

    72m2 Internal + 36m2 External Courtyard
  • More Specs Less Specs
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Text description provided by the architects. The Wirra Willa Pavilion is a Miesian inspired glass pavilion situated in a vibrant and fertile, rural landscape setting not dissimilar to that portrayed in a Claude Monet painting.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The aim was to create a multifunctional space that provided an experiential opportunityfor the visitor so they could appreciate, to the full extent, the inherent beauty of the landscape. The specific site is situated remotely on a private property that totals 80 acres and was originally established as a stone and citrus fruit orchard. There are well established gardens intertwined throughout.

Section
Section

The pavilion cantilevers over the natural spring fed dam to connect the inhabitant to a sublime environment that is pulsing with an abundance of life and natural beauty. It is essentially used as a private and remote spa house and guest retreat that compliments the existing residence on the property.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Simplicity is essential to the success of the project. The approach was to maintain simplicity through each stage of the design process in order to create an elegant, unobtrusive incision into the landscape setting that allows for both prospect and refuge.

Floor Plan
Floor Plan

The use of the pavilion is multifunctional. The design needed to be flexible and adaptable to accommodate for various uses during the changing seasons through out the year.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Site selection and siting was crucial. The location was selected for it's remoteness, opportunity for prospect, and orientation to the sun and prevailing winds.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The orientation of the pavilion to the north-east captures the sun and responds to prevailing winds. In the warmer summer months the sliding glass panels can open up to allow for natural cross ventilation by inviting the prevailing breezes, while in the cooler winter, thermal mass of materials conduct heat from the sun to allow for a relatively constant internal climate.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The materiality was selected for the inherent tellurian characteristics to harmonise the building to the natural setting.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The geometry itself is simple. The building is essentially two bisecting rectangular prisms, one created from composite steel, concrete and glass, and the other a sandstone cladded core. The structural solution was derived from a rationalised ‘grid’system. It is a special place that one can escape to find peace and solitude.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wirra Willa Pavilion / Matthew Woodward Architecture" 30 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769392/wirra-willa-pavilion-matthew-woodward-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Murray Fredericks

Wirra Willa Pavilion 别墅 / Matthew Woodward Architecture