We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Vineyard Högl in Wachau / Elmar Ludescher + Philip Lutz

Vineyard Högl in Wachau / Elmar Ludescher + Philip Lutz

Courtesy of Elmar Ludescher + Philip LutzCourtesy of Elmar Ludescher + Philip LutzCourtesy of Elmar Ludescher + Philip LutzCourtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz+ 10

  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs
    Photographs:  Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

Text description provided by the architects. Located near the edge of Austria’s Wachau region, where the Spitzer Graben valley opens towards the Waldviertel, is Vineyard Högl. The climate is on the edge of viticulture, colder and more inhospitable than at the nearby Danube. However this climate and the rich gneiss and mica schist soil are precisely why wine from the region is so unique. Just as the wine demonstrates the diversity within each region in all its facets and follows the given natural circumstances, the architecture is anchored in this unique place.

Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

Dominated by a landscape of steep terraces formed by stonewalls, the modern building becomes part of the old farmyard and is designed for the production and tasting of wine.

Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

The structure reinforces the power of its location and uses the potential of the ensemble by completing the courtyard. Together with the existing buildings the house forms an inner courtyard, which is shielded against the street and invites us to take a rest. The new building’s volumetry corresponds to the two functions of production and tasting. The production hall evolves along the road, whereas the tasting area is orientated with its viewing side towards the forecourt. The new building defines two distinct entrance areas.

Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

Visitors are welcomed at the gable side leading to a representative entrance court which is followed by the intimate courtyard. The house is consciously seeking to integrate itself into the historically grown material language of the Wachau. It has thick plastered walls which correspond to regional craft tradition. Glass surfaces are shielded by tight and whitewashed wooden slats which show the unevenness of their growth. The roof is a contemporary version of a classic style (eternit) that has deep roots within the region’s tradition, dating all the way back to the monarchy.

Section
Section

In its distant effect the project aims to integrate itself into the grown cultural landscape of the Wachau. It only becomes clear at a second glance, that it is an alienated sculptural structure which reflects the high art of winemaking in an abstract form.

Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wachau, 2822 Walpersbach, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vineyard Högl in Wachau / Elmar Ludescher + Philip Lutz" 29 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769165/vineyard-hogl-in-wachau-elmar-ludescher-plus-philip-lutz> ISSN 0719-8884
Courtesy of Elmar Ludescher + Philip Lutz

瓦豪葡萄园酒店 / Elmar Ludescher + Philip Lutz

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.