the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Field
  4. Germany
  5. Loewer + Partner Architekten
  6. 2015
  7. Sports Hall at Schuldorf Bergstrasse / Loewer + Partner Architekten

Sports Hall at Schuldorf Bergstrasse / Loewer + Partner Architekten

  • 03:00 - 26 June, 2015
Sports Hall at Schuldorf Bergstrasse / Loewer + Partner Architekten
Sports Hall at Schuldorf Bergstrasse / Loewer + Partner Architekten, © Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

© Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich + 23

  • Architects

  • Location

    Schuldorf Bergstraße Sandstraße 64342 Seeheim-Jugenheim
  • Design Team

    Edmund Kallenbach, Matthias Pohl, Felix Junglas, Markus Märte
  • Associates

    Andreas Janouschkowetz, Roland Meergans, Rudolf Schulz
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Mark und Pieler Ingenieure
  • Electrical Engineering

    PTA-W-Walter Ingenieure
  • Building Services

    ESF-Ingenieure, PB-Mautschke
  • More Specs Less Specs
© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

Text description provided by the architects. The Schuldorf Bergstraße, founded in 1954, is a school village which was the first cooperative comprehensive school in the Federal Republic of Germany. Today, parts of its unique site and architecture belong to class listed monuments.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

The building ensembleconsists of a kindergarten, preschool, primary school, special school, secondary modern school, secondary school, high school and an international school to offer wide-ranging educational opportunities for  nearly 2000 students. In 2008, the administrative district Darmstadt-Dieburg decided to realize a new sports hall with Schuldorf Bergstraße for sports clubs and educational purposes.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

The concept was to interpret the idea of the school village with its brick buildings and the pine forest as an entire, characteristic site to find a design solution. Loewer + Partner Architects were able to stand up to 20 renowned architecture offices in a nationwide competition.

Section
Section
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section
Section

Excerpt from the jury’s statement:

...the architects are able to create a significant appearance with a high value of recognition. Position and orientation of the building fit to the site. The  structure of the trees,  impressions of light and shadow and brickwork as a material are borrowed from the environment. The building avoids closed facades and opens itself to all sides.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

The new architecture creates a connection between building ensemble and publicity. Existing structures of ways, landscape and view connections were respected. Furthermore, a new entry to the complex and an increased public perception could be achieved.  The entrance offers a large square, formed by an organic roof structure. The building was dug into the ground and can be accessed at grade. Athletes can enter changing rooms and gym via elevator or an outside staircase, illuminated from above. 

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

Essential functions are located in the basement and could be developed with a cost- and energy-efficient construction. Public areas are located in the ground floor (gymnastic room, foyer, WC visitors) which appears transparent, apart from kitchens, elevators and sanitation facilities.  A tall roof overhang offers low-tech solar protection, large facade surfaces are equipped with movable sunscreens. Translucent roof  lights support a smooth illumination of the gym and reduce reflections and glare effects. Finally, the new construction of the sports hall has become a highly visible landmark for this area. 

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Loewer + Partner Architekten
Office
Cite: "Sports Hall at Schuldorf Bergstrasse / Loewer + Partner Architekten" 26 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769159/sports-hall-at-schuldorf-bergstrasse-loewer-plus-partner-architekten/> ISSN 0719-8884
© Ralf Heidenreich

德国,Schuldorf Bergstrasse 学校体育馆 / Loewer + Partner Architekten