the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. New Zealand
  5. Jose Gutierrez
  6. 2015
  7. TRA / Jose Gutierrez

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

TRA / Jose Gutierrez

  • 17:00 - 25 June, 2015
TRA / Jose Gutierrez
TRA / Jose Gutierrez, © Jeremy Toth
© Jeremy Toth

© Jeremy Toth © Jeremy Toth © Jeremy Toth © Jeremy Toth + 23

  • Architects

  • Location

    Britomart Place, Auckland, Auckland 1010, New Zealand
  • Design Team

    Jose Gutierrez, Anas Hafeedh, Nicholas Genever
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

Text description provided by the architects. TRA are a leading edge research and analytics business who are at the forefront of their industry. A key part of what they do is gathering and analyzing consumer information for their clients, offering insights to unlock and drive new avenues for growth. We wanted to play on the capture and processing of information and somehow translate what TRA does into a 3 dimensional form, into the architecture of the space.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

The existing space was on the top floor of a 100 year old heritage building adjacent to the ports of Auckland, the space was comprised of 2 hipped roof forms with a central 7m high loft set between them. All of the timber trusses and structure were exposed and had been uncared for, with some areas showing signs of fire damage. We saw the raw nature and patina of the existing space as an important part of the history and character of the building and we wanted to immortalise and accentuate it rather than mask it.

Floor Plan
Floor Plan

The spatial brief asked for an open plan office of 40, including a boardroom as well as a series of smaller meeting rooms and a staff break-out area. In order to preserve the character and not dominate the existing space, the new spaces were created by the insertion of pragmatic volumes within the existing framework. These volumes were then clad with mirrored panels so as to dematerialize, reflect and accentuate the raw fabric, in particular the history and patina of the existing building.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

As part of their rebranding, artist Paul Hartigan was commissioned to create a neon artwork of their new abbreviated name TRA. Playing off this, we introduced neon into the heart of the space to represent the continual flow of information/data running through the company, it is ethereal, energy filled, 24/7. Heavy materials such as solid timber and raw steel were selected for their mass and weight to contrast the ethereal nature of the neon.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

The materials also reference the steel and timber prevalent throughout the existing building and the shipyards of the neighbouring port through which they were imported into Auckland. We wanted the reception desk to feel like a heavy monolithic sculpture enhancing the tension between light and mass, the ethereal and the tangible. The steel screen behind it spans the full 7m height of the central loft and creates a vertical axis that draws attention to the height, which tethers on cathedral like proportions and lends gravitas to the space. The central vertical axis gives the impression that the screen runs right through the heart of the building up into the heavens beyond.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

The existing timber floorboards were damaged beyond repair and could not be salvaged. Rather than replicating these with a new equivalent, we saw this as an opportunity to create something unique and introduced a module of 1.2m x 2.4m stained meranti plywood panels as the finished surface. The size of the panels enhance the scale of the space and were set out in a repetitive staggered pattern across the entire floor, creating a grid, giving order and setting up a rational framework on which to process the information flow, the neon. The mirrored wall panels are the same module size as the floor and precisely align with the meranti plywood flooring, further enhancing order.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

Black acoustic insulation was introduced onto the back walls of the open plan workspace, this is held in place by vertical raw steel sections.  The brief called for individual lockers for each staff member, this was conceived of as a line of floating data set within the vertical steel, a pattern of circles set within the form that also double up as handles. This circle pattern is also applied to the kitchen cabinetry.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

A mirrored volume was created within the central back wall of the open plan workspace. This has 2 small retreats within it for staff to use for private calls or more focused work. Stepping into these is like a pause in the data flow, moving away from the light into a smaller more intimate space, in contrast to all the energy flowing around the office.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

We wanted the experience of the boardroom to provide a sense of stepping into a void, into a black-mirrored box, that still had reference to TRA, the building and its location. It is rectangular in plan, we used high gloss cut and buffed black lacquered panels on 3 of the 4 walls, leaving one wall original and untouched.

© Jeremy Toth
© Jeremy Toth

The neon TRA sign was located on this wall and the result is a room that gives you a formal summary of what happens in the main space. We carefully proportioned the panels around an existing window so as to be reminded of the location, the reflections of the water and the rest of the city. Acoustic panels were incorporated into the ceiling to enable this space primarily composed of hard surfaces to function as a boardroom.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "TRA / Jose Gutierrez" 25 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769153/tra-jose-gutierrez/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.