the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Valia Foufa
  6. 2014
  7. Villa Melana / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou

Villa Melana / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou

  • 03:00 - 23 June, 2015
Villa Melana / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou
Villa Melana / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou, © Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas + 22

  • Civil Eng

    Kratimenos Antonis
  • Mechanical Eng

    Kabilis Nikos
  • Topographical Survey

    Bokolas Dimitrios, Koulos Evangelos
  • Civil Eng Consultant

    Taraviras George
  • More Specs Less Specs
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Text description provided by the architects. The project was awarded to us by a family leaving in Athens keen on a new country house in the Arcadian Landscape.  Design started mid-2012 and work on site was completed at the end of 2014.  

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

The program

It all started as a simple snapshot; At a very steep site with clear view towards the sea a holiday retreat protects its inhabitants from the sun heat and the strong winds while soothing the senses under the moonlight.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

We have placed the building at the only available naturally formed plateau of the site in order to avoid unnecessary groundworks that could spoil the relief. 

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Simple elements to deal with a difficult and very unstable and steep terrain. The endless of the sea view and the enormity of the open horizon is overwhelming and therefore no great attempt is needed to frame the views.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The structure is defined by 3 volumes that are placed along the contour lines. The end product is a result of the division of a rectangular volume into 3 parts while staggering the middle part towards the east.This break is enhanced by the use of various materials and alteration of the design.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

The main features of the central volume (where the day activities are hosted) are the cladding with local Arcadian stone - dry stone construction both internally and externally on concrete frame and brick infill -, pitched gabled roof with roofslates and the fireplace on the narrow end framing the view. The design has references to the local architecture (where the Tsakonian “Makrinaria” are met) incorporating changes to the form and size of the openings in order to achieve better results on the bioclimatic output and view.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Floor to ceiling openings enhance the dual aspect feature without affecting the monolithic quality while the views cross on all sides. The staggering of the western wall from the outline of this volume creates a long and narrow circulation area under a flat parapet roof that connects all three volumes.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Two white blocks are set back on either side of the main volume (where the bedrooms and wc’s are hosted) acting as reference to the minimalism and sincerity of our attempted architectural language away from heavy decorative features and overstatements.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

At the intersection of the three volumes two fair faced concrete beams act as “connectors” subtly underlining the junction of the 3 blocks.  

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Finally, white render reflects the sun, the stone cladding offers its thermal mass connecting the building with the surroundings and together protect the inhabitants from the weather conditions. A configuration revealing the endless view to the horizon and was born out of consideration for the steep relief and the local traditional materials.

View the complete gallery

About this office
Valia Foufa
Office
Panagiotis Papassotiriou
Office
Cite: "Villa Melana / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou" 23 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/644771/villa-melana-valia-foufa-panagiotis-papassotiriou/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Erieta Attali

Melana 别墅 / Valia Foufa + Panagiotis Papassotiriou