the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Keikichi Yamauchi architects and associates
  6. 2011
  7. Spiral House / Keikichi Yamauchi architects and associates

Spiral House / Keikichi Yamauchi architects and associates

  • 20:00 - 20 June, 2015
Spiral House / Keikichi Yamauchi architects and associates
Spiral House / Keikichi Yamauchi architects and associates, © Koji Sakai
© Koji Sakai

© Koji Sakai © Koji Sakai © Koji Sakai © Koji Sakai + 22

© Koji Sakai
© Koji Sakai

Text description provided by the architects. The house is located on a corner site at the bottom of a sloping road in a residential district with some remaining natural elements, in the southeast region of Sapporo City, Hokkaido. The site naturally has a 1.4-meter gap at the ground level, but we chose to keep it untouched at an early stage due to the limited budget. After considering several schemes, we finalized a split level scheme utilizing the 1.4-meter gap, equivalent to 1/2 of the floor height, without much difficulty.

© Koji Sakai
© Koji Sakai
Section
Section
© Koji Sakai
© Koji Sakai

Firstly we placed a two-story box on a site, which is an appropriate volume to accommodate all requirements, with its corner directed towards the lowest point of the site. Then we set a circulation route, which makes a spiral rotating clockwise on the corner site. The spiral elevates itself and enters the box, and all spaces including private room, living room, bathroom etc. are provided along the circulation route, creating the split-level composition. Each split level offers a different viewpoint. Moving along the circulation route, one’s view expands or gets obstructed, and consequently the field of his/her spatial perception expands or gets compressed.  Such spatial transformation will trigger changes in density between family members and their community.

© Koji Sakai
© Koji Sakai

View the complete gallery

About this office
Keikichi Yamauchi architects and associates
Office
Cite: "Spiral House / Keikichi Yamauchi architects and associates" 20 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/644081/spiral-house-keikichi-yamauchi-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments